Bolile cronice se manifestă perioade lungi de timp, prin urmare este posibil ca pacientul să aibă dificultăți în a face lucrurile pe care trebuie să le facă. În plus, acesta poate avea nevoie și de îngrijire medicală. Dificultățile acestea pot afecta, de asemenea, membrii familiei. Exemple de boli cronice includ […] mai mult »
SISTEMUL IMUNITAR
Sistemul imunitar al organismului luptă împotriva virusurilor, bacteriilor şi altor microorganisme care duc la îmbolnăvire, creând, în ansamblu, imunitate. Prin intermediul unor fenomene desfășurate în cascadă, denumite răspunsuri imune, sistemul imunitar atacă aceste microorganisme „răufăcătoare” corpului uman.
Sistemul imunitar şi armata sa de celule
Sistemul imunitar este alcătuit din celule, ţesuturi şi organe, iar împreună, protejează organismul. Cele mai importante celule din acest proces de apărare sunt celulele albe sau leucocitele; ele depistează și distrug sursele care duc la îmbolnăvire.
Leucocitele sunt produse sau depozitate în multe locuri ale organismului, inclusiv în timus (glandă), în splină sau în măduva spinării. Există, de asemenea, și porțiuni de țesut limfoid în organism, precum nodulii limfatici, supranumiți și „casa leucocitelor”.
Leucocitele circulă în organism, între organe și noduli, prin vasele limfatice și vasele de sânge. Astfel lucrează sistemul imunitar, „patrulând” în tot organismul pentru a detecta germenii sau alți „dușmani” interni.
Cele două tipuri de leucocite sunt:
Fagocite – celulele care distrug „invadatorii”;
Limfotice – celule care ajută organismul să își amintească și să recunoască „dușmanii” precedenți și ajută organismul să îi distrugă.
Fagocitele se împart şi ele în mai multe tipuri. Unul din cele mai numeroase tipuri de fagocite sunt granulocitele neutrofile – răspunzătoare pentru lupta împotriva bacteriilor. În momentul în care un doctor consideră că există infecţie cauzată de bacterii, va cere să se realizeze teste de sânge, pentru a observa nivelul crescut al granulocitelor neutrofile. Există şi alte tipuri de fagocite care luptă cu diverşi alţi microbi.
Limfocitele sunt de două tipuri – B şi T. Limfocitele îşi au originea în măduva spinării şi ori rămân acolo până la maturizare, devenind celule B, ori „migrează” spre timus şi se transformă în celule T. Limfocitele B şi T au funcţii separate: primele sunt ca nişte batalioane inteligente, în căutare permanentă de „inamici”, iar celelalte sunt ca nişte soldaţi care distrug orice „invadator” detectat de organism.
Iată cum funcţionează: când antigenii (substanţe care determină apariţia anticorpilor) sunt detectaţi, diverse tipuri de celule lucrează împreună pentru a recunoaşte şi a răspunde în faţa „invadatorilor”. Aceste celule determină limfocitele B să producă anticorpi (substanţe special create pentru neutralizarea infecţiei).
Odată produşi anticorpii, aceştia rămân permanent în organism, pentru ca sistemul imunitar să fie pregătit în cazul unei noi „invazii” cu aceiaşi duşmani. Aşadar, dacă cineva se îmbolnăveşte cu o anumită boală, precum varicela, acea persoană, în mod normal, nu se va mai îmbolnăvi de varicelă.
Se ştie, de asemenea, că imunizarea previne unele boli. Prin imunizare, se introduc în organism antigeni specifici într-o cantitate care nu îmbolnăveşte, cât să producă anticorpii care protejează persoana de gripă, de exemplu, sau de alte boli.
Chiar dacă anticorpii recunosc antigenii şi îi localizează, ei nu sunt capabili şi să îi distrugă singuri. De aceea, au nevoie de ajutor din partea celulelor T, limfocite ce depistează şi distrug antigenii depistaţi. Celulele T sunt recunoscute şi pentru activarea celorlalte celule răspunzătoare pentru distrugerea mircobilor din organism.
Anticorpii pot neutraliza toxine (substanţe otrăvitoare sau dăunătoare) produse de diferite organisme. În cele din urmă, anticorpii pot activa sistemul complement – o grupă de proteine ce face parte din sistemul imunitar. Sistemul complement poate omorî bacterii, virusuri sau celule infectate.
Toate aceste celule specializate luptă cu microbii, fac parte din sistemul imunitar şi oferă corpului protecţie împotriva bolilor, adică imunitate.

Tendinopatia – ce înseamnă și care sunt cauzele ei?
Mulți dintre noi suntem familiarizați cu acest scenariu. Ieșim la alergat după ce am fost inactivi o bună perioadă de timp sau jucăm baschet sau fotbal pentru prima dată în ultimii ani. Ne simțim bine la momentul respectiv, dar în dimineața următoare, ne confruntăm cu dureri ascuțite de îndată ce […] mai mult »

Efectele fumatului asupra sănătăţii orale
Suntem avertizaţi permanent de potenţialul nociv al fumatului, de cât rău poate provoca întregului organism. Evident, efectele nu sunt aceleaşi asupra tuturor, însă trebuie să reţinem şi să ţinem cont de faptul că ne poate face destul de mult rău. Unul dintre palierele asupra căruia are influenţă, este cavitatea orală. […] mai mult »

Vrei să devii mămică? Iată cum îți pregătești corpul pentru o sarcină sănătoasă
Dacă ai luat decizia de a fi în curând mămică, atunci ai făcut deja primul pas către o sarcină armonioasă. Spre deosebire de situațiile în care conceperea unui bebeluș este întâmplătoare, sarcinile planificate contribuie la dezvoltarea în condiții normale a copilului, evitând complicațiile. În acest scop, starea ta de sănătate […] mai mult »

10 pasi pentru cresterea imunitatii
Imunitatea poate fi crescută printr-un stil de viață sănătos, care presupune să avem o alimentație echilibrată, odihnă suficientă și să facem mișcare cât mai multă. În ceea ce privește alimentația, este necesar să consumăm zilnic produse care să ne asigure doza necesară de vitamine, minerale, fibre și acizi grași pe […] mai mult »