CREȘTEREA IMUNITĂȚII

În general, sistemul tău imunitar realizează o muncă remarcabilă în combaterea microorganismelor care duc la apariția bolilor. Dar câteodată și sistemul imunitar dă rateuri – un virus sau o bacterie poate ”pune stăpânire” pe organismul tău și așa... te îmbolnăvești. Dar ce ai putea să faci pentru întărirea imunității?

Ideea creșterii imunității sună foarte bine, însă este destul de greu de realizat, pentru că vorbim despre un sistem, și nu orice fel de sistem, ci unul complex, pentru care este nevoie de echilibru. Există încă multe lucruri pe care oamenii de știință nu le cunosc despre această mare barieră a corpului uman, în special despre interconectările dintre răspunsurile imune. Încă nu se știe cu exactitate cât/în ce proporție influențează stilul de viață sistemul imunitar.
Cercetătorii au realizat studii despre efectele dietelor, ale exercițiilor fizice, ale vârstei, ale stresului, ale suplimentelor alimentare naturale sau ale altor factori asupra sistemului imunitar al organsimului uman și nu numai (există studii care vizează și unele specii de animale). Chiar dacă s-au găsit răspunsuri, ele sunt doar preliminare, și asta pentru că oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă cum funționează acest mare sistem și cum ar trebui interpretate rezultatele funcționării lui.
Însă, rezultatele de cercetare întreprinse în întreaga lume au arătat că un stil de viață sănătos reprezintă o cale bună de urmat pentru creșterea imunității organismului. Iată ce trebuie să faci pentru întărirea sistemului imunitar.

Adoptă un stil de viață ”strategic” pentru creșterea imunității organismului

Prima barieră împotriva microorganismelor ”inamice” este adoptarea unui stil de viață sănătos. Așa cum spuneam mai sus, încă nu se știe în ce proporție influnețează acesta sistemul imunitar, dar cu siguranță este un punct de plecare pentru un organism mai puternic.
Urmând indicațiile generale de sănătate, faci un pas în față pentru sistemul tău imunitar, comparativ cu alți oameni mai puțin ”conștiincioși”. Fiecare parte din organismul tău, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine când este protejată de ”dușmanii” din mediul înconjurător.
Așadar:
- Nu fuma;
- Mănâncă foarte multe fructe, legume, grâu întreg sau cantități mici de grăsimi saturate;
- Fă exerciții fizice în mod constant;
- Menține-ți greutatea în limitele normale;
- Menține tensiunea arterială normală;
- Bea alcool în cantități mici;
- Fă-ți somnul (minimum 6 ore pe noapte);
- Ia măsuri de precauție pentru a te proteja de infecții – spală-te pe mâini frecvent sau gătește la temperaturi mari;
- Fă-ți testele medicale anual.
Fii sceptic
Multe produse din magazine spun că sunt bune pentru imunitate. Dar ”creșterea imunității” ar trebui să însemne, de fapt, creșterea numărului de celule din organism – cele care formează sistemul imunitar și altele. Această creștere nu este neapărat un lucru bun. De exemplu, cei care fac atletism și se dopează (lucru interzis în lumea sportului), cresc numărul de celule din sânge pentru a le accelera performanțele fizice, însă se expun la atacuri cerebrale vasculare.
A încerca să crești numrul de celule ale sistemului imunitar este practic imposibil și foarte complicat, pentru că există multe tipuri de celule în sistem, celule ce reacționează diferit în funcție de fiecare microb sau virus în parte. Așadar... care este numărul celulelor pe care vrei să îl mărești? Nici măcar oamenii de știință nu știu să răspundă la această întrebare.
Nu se știe decât că organismul produce celule ale sistemului imunitar constant, permanent. Se știe că numărul de limfocite este mare, de obicei, iar acest lucru se corectează, prin auto-îndepărtare, în mod natural.
În ultima perioadă s-a pus foarte mult accent pe cercetare, oamenii de știință vor să afle mai multe despre funcționarea sistemului imunitar, sub influența diverșilor factori, precum alimentația, suplimentele alimentare, exercițiile sau stresul. Însă deocamdată nu se știe ce înseamnă aceste măsurători în relație cu fiecare om în parte și cu capacitatea organismului său de a lupta împotriva bolilor. Așadar, mai sunt multe lucruri de aflat despre felul în care factorii externi influențează complexul sistem imunitar. Însă nu toate studiile sunt fundamental greșite și nu toate rezultatele sunt complet incompatibile. Totul depinde de fiecare dintre noi, mai ales de bagajul genetic.

3 rețete rapide, ușoare și sănătoase

Sursă foto: shutterstock.com (nu se publică) Vă simțiți copleșiți de căutarea unor soluții sănătoase și delicioase pentru mesele zilnice? Acest articol vă va ghida prin pașii esențiali pentru a crea rețete rapide, ușoare și sănătoase, care să se potrivească stilului vostru de viață agitat.  Cum să alegi ingredientele potrivite? Alegerea ingredientelor potrivite […] mai mult »

Pregătește-ți organismul pentru sezonul rece: Sfaturi pentru întărirea imunității

Toamna și iarna vin la pachet cu numeroase “amenințări” pentru sănătate: gripa și diverse viroze pun la încercare sistemul nostru imunitar. Atunci când avem o imunitate puternică, corpul poate să țină piept agenților patogeni și fie nu răcim, fie trecem mai ușor peste episoadele de răceală și avem simptome ușoare. […] mai mult »

Tot ce trebuie să știi despre hidroterapie

Tot ce trebuie să știi despre hidroterapie

Hidroterapia este o metodă medicală de recuperare și întreținere a sănătății, ale cărei beneficii au fost confirmate de numeroase studii de-a lungul timpului. Să ne aducem aminte faptul că băile termale au fost folosite încă de pe vremea romanilor pentru tratarea unor afecțiuni sau pur și simplu, pentru relaxare. În […] mai mult »