Efectele fumatului asupra sănătăţii orale

Suntem avertizaţi permanent  de potenţialul nociv al fumatului, de  cât rău poate provoca întregului organism. Evident, efectele nu sunt aceleaşi asupra tuturor, însă trebuie să reţinem şi să ţinem cont de faptul că ne poate face destul de mult rău. Unul dintre palierele asupra căruia are influenţă, este cavitatea orală.

Ce efecte are fumatul asupra sănătăţii noastre orale

Atunci când fumăm constant, ne expunem pigmentării dinţilor, aceştia putându-se îngălbeni sau putând căpăta o tentă maronie.

Tot fumatul prezintă riscul de a dezvolta în placa bacteriană o serie de bacterii foarte dăunătoare, care conduc la apariţia rapidă a cariilor.

Alte contexte care sunt provocate de fumatul excesiv, sunt instalarea respiraţiei neplăcute, apariţia leucoplaziei, respectiv a unei depuneri dure, de culoare albicioasă, care cuprinde suprafaţa limbii, interiorul obrajilor şi palatul.

Fumatul ne poate provoca o serie de afecţiuni grave la nivelul cavităţii orale, care pot deveni extrem de severe dacă nu intervenim la timp. Astfel, în cazul în care suntem fumători, ar trebui să ne programăm vizitele  la un cabinet stomatologic, chiar mai des decât este recomandarea generală, de o dată la şase luni.

Printre afecţiunile pe care le putem dezvolta dacă avem acest obicei, putem aminti afecţiunile gingivale şi cele ale parodontiului marginal. Paradontiul marginal este reprezenat de aparatul care susţine dintele. În cazul afectării acestuia, se pot instala gingivite şi parodontite, ceea ce va conduce le apariţia mobilităţii dentare.

Tot fumatul este cel care ne poate afecta funcţionarea celulelor gingivale, poate reduce aportul de sânge în gingii şi în ţesuturile de susţinere, astfel apărând inflamaţiile gingivale şi parodontale. De asemenea, axistă riscul de a favoriza osteoliza, respectiv contextul care conduce la pierderi din osul alveolar, acolo unde este susţinut dintele. În cazul în care suntem fumători, există riscul apariţiei afecţinilor inflamatorii în jurul implanturilor, respectiv a peri-implantitei.

Apariţia cancerului bucal, poate avea drept cauză fumatul.

Ce măsuri putem lua pentru a ne păstra sănătatea orală

Evident, cea mai sigură măsură pentru a nu ne confrunta cu aceste probleme, este să renunţăm la fumat. Igiena orală ocupă un loc aparte, fiind necesară efectuarea corectă şi riguroasă, cu produsele recomandate de către medicul stomatolog.

Controalele periodice au o importanţă deosebită. Medicul stomatogol va  descoperi din timp orice afecţiune şi va  putea interveni rapid şi eficient. De asemenea, ne va ajuta şi cu  o serie de recomandări, cum ar fi ce tip de pastă de dinţi sau apă de gură sunt recomandate pentru fumători, şi cum ar trebui întrebuinţate.

Vom încerca să avem o alimentaţie echilibrată, bogată în calciu. Nu vom evita să mâncăm un măr sau un morcov crud, de câte ori avem ocazia, asigurându-ne o curăţare a cavităţii orale.

Foarte important, în lupta cu efectele fumatului asupra sănătăţii orale, vom acorda o atenţie sporită şi constantă igienei bucale, folosind pasta de dinţi potrivită, apă de gură şi aţă dentară. Orice afecţiune sesizată la nivelul dinţilor şi a gingiilor va fi semnalată medicului stomatolog.Ai ceva de adăugat?...

*