Mulți dintre noi suntem familiarizați cu acest scenariu. Ieșim la alergat după ce am fost inactivi o bună perioadă de timp sau jucăm baschet sau fotbal pentru prima dată în ultimii ani. Ne simțim bine la momentul respectiv, dar în dimineața următoare, ne confruntăm cu dureri ascuțite de îndată ce ne dăm jos din pat. Activitatea noastră fizică a avut un impact serios asupra tendoanelor, iar acum trebuie să facem față durerii. Acest tip de leziune se numește tendinopatie.
Care sunt cauzele tendinopatiei?
Există o diferență importantă între termenii tendinopatie și tendinită. Tendinopatia înseamnă mai degrabă durere de tendon, în timp ce tendinita inseamnă inflamație a tendonului. Studiile au arătat că inflamația este rareori asociată cu o leziune excesivă a tendonului. Fizioterapeuții, kinetoterapeuții și specialiștii în recuperare medicală abordează adesea tendinopatia și tendinita cu tratamente bazate pe aparatură medicală robotizată, astfel de tratamente fiind recomandate chiar și în perioadele de repaus, ameliorând durerea și susținând vindecarea.
Tendoanele sunt structuri fibro-elastice care ne atașează mușchii de oase. Două exemple ar fi tendonul rotulei care atașează cvadricepsul de partea din față a genunchiului și tendonul lui Ahile care atașează mușchii gambei de osul călcâiului. Sarcina tendonului este de a transmite către oase forțele produse de mușchii noștri, realizându-se astfel mișcarea. De exemplu, atunci când forța este produsă de mușchiul cvadriceps, tendonul trimite acea forță către osul tibiei, care apoi produce mișcarea de a lovi cu piciorul într-o minge de fotbal.
Tendoanele sunt formate din fibre uniforme de colagen, sunt liniare și strâns lipite. Pentru a înțelege cum apare tendinopatia, trebuie menționat că tendoanele sunt dependente de sarcină, asta însemnând că răspund la sarcinile puse asupra lor în timpul activităților. Rotula și tendoanele lui Ahile sunt ca niște arcuri și ele ne ajută să efectuăm mișcări de intensitate ridicată, cum ar fi orice fel de săritură. Acesta este și motivul pentru care tendinopatia este o leziune foarte frecventă în sporturi precum baschet, volei, alergare de viteză cu sprinturi sau sărituri în înălțime. Atunci când capacitatea tendoanelor noastre este prea mică pentru a face față sarcinilor aplicate asupra lor, tendonul devine supraîncărcat, ceea ce poate provoca apoi apariția tendinopatiei.
Această leziune este foate posibilă după o perioadă de repaus. De exemplu, revenirea la sport după după o perioadă lungă de timp de inactivitate sau revenirea la antrenament după un extrasezon lung. Fibrele de colagen ale tendonului sunt perturbate de o creștere a moleculelor de apă și a substanței fundamentale. De asemenea, poate exista o creștere a nervilor și a vaselor de sânge în țesuturi.
Care sunt simptomele tendinopatiei?
În majoritatea cazurilor de tendinopatie, pacienții se confruntă cu durere după efort. Mai sunt și pacienți care se simt perfect după efort, dar în dimineața care precede activitatea fizică, acuză dureri greu de suportat. De asemenea, rigiditatea și durerea se mențin atunci când pacienții încep să facă din nou exerciții. Totuși, durerea tinde să se reducă pe măsură ce are loc încălzirea corpului. După ce pacienții au încetat activitatea sau după ce corpul lor s-a răcit în urma antrenamentului, rigiditatea și durerea tind să revină.
Persoanele diagnosticate cu tendinopatie ar putea continua antrenamentul, în ciuda unui oarecare disconfort în stadiile incipiente. Cu toate acestea, în cel mai sever caz, tendinopatia poate fi atât de dureroasă încât poate forța pacientul să își acorde o perioadă de repaus sau chiar să se retragă complet din activitatea care îi cauzează problema.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.