IMUNITATE SCĂZUTĂ

Răcești des? Ai stări de rău? Ai tot felul de alergii? Simți că ești obosit tot timpul și că nu ai chef de nimic? S-ar putea să ai imunitatea scăzută.

Unii oameni nu se îmbolnăvesc ”niciodată”, nu îi vezi răciți, nu au niciun simptom de gripă. Însă acest lucru se produce pentru că sistemul imunitar diferă de la o persoană la alta. Și la unii dintre noi este posibil ca acest sistem să nu funcționeze în parametrii normali, ducând organismul către o graniță fină spre infecții sau cancer.
Sistemul imunitar scăzut poate fi depistat prin analizele simple de sânge, recomandate anual de medicii noștri de familie. Problema unei imunități scăzute se dezvoltă în condițiile în care infecțiile devin rezistente la antibioticele aflate pe piață la ora actuală sau în condițiile în care facem față unor cantități de noxe în continuă creștere.
Sistemul imunitar ne apără împotriva tuturor acestor agresivități provenite din mediu. Însă ce ne facem când avem imunitatea scăzută? ”Tratarea” prin alimentație ar putea fi una din cele mai bune rezolvări la această problemă, la care se mai adaugă relaxarea, somnul și destresarea.
Sistemul imunitar este format din foarte multe celule independente de diferite tipuri care, împreună, protejează organismul de bacterii, paraziți, fungi sau infecții virale, ori de creșterea celulelor tumorale. Multe dintre aceste celule au funcții specializate.

Imunitatea scăzută – generalități privind cauzele

Imunitatea scade pe fondul unor influențe din exterior, precum – stresul emoțional, stresul fizic, lipsa somnului, expunerea la chimicalele din mediu, la razele ultraviolete, la virusurile sau bacteriile din mediu, la terapiile cu medicamente, la transfuziile de sânge sau în cazul în care ai făcut operație.
Regimul alimentar zilnic are și el un impact major asupra sănătății organismului, deci și asupra sistemului imunitar. Prin excesul de zahăr, sare sau alcool, consumul de calorii inutile (grăsimi saturate), lipsa vitaminelor, a mineralelor sau a cantității suficiente de apă cauzezi scăderea imunității. Practic, organismul nu are de unde să își ia cantitatea de nutrienți necesară.
Imunitatea scăzută duce la infecții sau boli ale sistemului imunitar, precum SIDA, boli autoimune sau imunodeficiență. Unele dintre aceste boli sunt cauzate și de încărcătura genetică, însă nu mereu se aplică această teorie.

Imunitate scăzută – semne și simptome

Imunitatea scăzută se manifestă printr-o serie de semne și simptome ușor de ”încurcat” cu alte boli. Însă, în principiu, dacă un om are în familie cazuri de boli autoimune sau de probleme ale sistemului imunitar, se poate ca acestea să se fi transmis. De asemenea, dacă un om are stări de rău, de boală, de somnolență, de oboseală acută, atunci și acestea ar putea fi semnele unei imunități scăzute. Dacă mai punem și diverse infecții care reapar sau diverse boli care nu vor să se lase birutie, atunci cu siguranță vorbim de probleme ale sistemului imunitar.

Tratamente în cazul sistemului imunitar scăzut

În general trebuie să lupți cât mai natural pentru echilibrarea sistemului imunitar, dacă semnele și simptomele sunt ușoare. Trebuie să ai grijă la cantitatea de vitamina C, la zinc, la antioxidanți – acești nutrienți nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.
Poți lua, de asemenea, și diverse suplimente alimentare, dacă știi că ai un deficit de vitamine sau minerale în organism, însă luate în cantități mari nu aduc beneficii mai mari și trebuie să ai mare băgare de seamă la reacțiile adverse!

Complicațiile unei imunități scăzute

În cazul în care imunitatea scăzută este o problemă permanentă, ai mare grijă la felul în care restabilești echilibrul din organism, pentru că un sistem imunitar scăzut duce la dezvoltarea tumorilor sau a bolilor autoimune.
Toți am avut imunitatea scăzută la un moment dat, însă depinde de alimentația fiecăruia și de stilul de viață pentru a trece de perioada sensibilă și pentru a întări organismul.

Copilul are febră. Ce e premis și ce e interzis să faci!

Uneori, felul în care reacționăm atunci când copilul are febră poate pune în pericol sănătatea acestuia! Ce înseamnă febră, când se poate considera că depășește parametrii normali și când reprezintă o urgență medicală? E firesc să fim îngrijorați, dar nu e firesc să nu fim bine informați. Există câteva detalii […] mai mult »

Ce spune febra despre organism? Când să te sperii?

Febra este o parte importantă a apărării organismului împotriva infecțiilor. Dacă nu depășește pragul critic, ea nu este deloc periculoasă. Mulți oameni au tendința de a se panica în momentul în care temperatura corpului crește puțin. Se întâmplă mai ales în cazul în care cel afectat este copilul. Lucrurile, susțin […] mai mult »