IMUNITATE COPII

La vârsta copilăriei, organismul se află în continuă creștere și transformare. Din aceste motive, cei mici sunt mai sensibili decât adulții, au o predispoziție mai mare spre boli și trebuie protejați de eventualele amenințări infecțioase.

Imunitate copiiSistemul imunitar al copilului diferă foarte puțin de cel al adultului. El este alcătuit din celule, ţesuturi şi organe, iar împreună, protejează organismul; în cazul copiilor, imunitatea se află în stadii incipiente, este formată exclusiv din anticorpii de la mamă.

Cele mai importante celule din acest proces de apărare sunt celulele albe sau leucocitele; ele depistează și distrug sursele care duc la îmbolnăvire.

Cele două tipuri de leucocite sunt:

Fagocite – celulele care distrug ”invadatorii”;
Limfotice – celule care ajută organismul să își amintească și să recunoască ”dușmanii” precedenți și ajută organismul să îi distrug.

Când antigenii (substanţe care determină apariţia anticorpilor) sunt detectaţi, diverse tipuri de celule lucrează împreună pentru a recunoaşte şi a răspunde în faţa „invadatorilor”. Aceste celule determină limfocitele B să procucă anticorpi (substanţe special create pentru neutralizarea infecţiei).

Este interesant faptul că cei mici pornesc aproape de la 0 în ceea ce privește rezistența la boli. Ei își formează în timp sistemul imunitar prin contactul cu infecțiile, microbii care duc la îmbolnăvire. Cu toţii ne naştem cu un bagaj de sistem imunitar, menit să protejeze în ansamblu. Mulţi germeni ai altor specii nu afectează omul – spre exemplu leucemia la pisici. Sistemul imunitar înnăscut funcţionează în ambele direcţii – adică nici virusurile care îmbolnăvesc oamenii nu se transmit la câini sau pisici (cum ar fi virusul HIV), însă nici virusurile care îmbolnăvesc animalele nu se transmit la oameni.

Prima luptă pentru viață a copilului se produce chiar la naștere. Procesul de naștere dă prilejul nou-născutului să ia bacterii ”bune” în drumul său spre naștere. Dacă cel mic s-a născut prin cezariană sau a făcut, de-a lungul timpului, tratamente cu antibiotice, atunci sistemul său imunitar nu este la fel de puternic precum al celorlalți copii și nu va putea lupta cu microbii sau virusurile, expunându-se la eczeme, alergii, astm sau boli cronice, precum bolile de inimă sau cancerul.

Imunitatea la copii se realizează prin eliberarea bacteriilor ”bune” sau a probioticelor în tractul digestiv. Acest lucru se poate realiza prin intermediul suplimentelor sau printr-un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare, plină de probiotice, vitamina C, vitamina D, zinc sau minerale.

Copiii se îmbolnăvesc, în general, pentru că sistemul lor imunitar întâlnesc noi microbi, pe care organismul nu îi poate stopa, pentru că nu are anticorpii necesari. De aceea, când copilul ajunge la școală se îmbolnăvește mai des.

Așadar, imunitatea la copii se realizează din prima secundă în care a luat contact cu mediul extern și se dezvoltă de-a lungul timpului, formând anticorpii necesari unui organism matur puternic.

Cât de importantă este alăptarea pentru imunitatea la copii?

Laptele matern conține proteinele, zahărul, grăsimile de care bebelușul are nevoie, în primele luni de viață. Substanțele conținute aduc beneficii imunității copilului, prin aportul mare de anticorpi, enzime sau celule albe, toate provenite de la mamă; acestea protejează copilul de o gamă variată de infecții nu doar în perioada alăptării, ci și mult timp după întreruperea alăptării. În acest moment, pe piață, nu există un lapte praf care să întrunească toate beneficiile laptelui matern, mai ales în privința protecției de boli sau infecții.

Alăptarea este recomandată ți datorită protecției împotriva alergiilor, dar și a leucemiei, a riscului de moarte subită, a diabetului sau a riscului de obezitate la vârsta maturității.

Imunitatea la copii se formează din primul moment al nașterii, de aceea, un părinte informat va ști exact cum să procedeze pentru ca cel mic să fie protejat din prima zi de infecții sau boli.

Cum întărești imunitatea copiilor. 4 obiceiuri simple

Odată cu instalarea sezonului rece, una dintre principalele preocupări ale părinților devine întărirea imunității copiilor. Virozele de sezon atacă frecvent în această perioadă a anului, în special în rândul micuților fiindcă ei nu au încă organismul pregătit să recunoască virusurile și să lupte eficient împotriva lor. Intrarea în colectivitate dă […] mai mult »

Trucurile părinților pentru o alimentație sănătoasă

Trucurile părinților pentru o alimentație sănătoasă

Alimentația sănătoasă este foarte importantă pe tot parcursul vieții, dar mai ales în primii ani când organismul dezvoltă un tipar după care va funcționa pe termen lung. Mamele caută cele mai simpatice rețete, dar și metodele prin care să-l convingă pe cel mic să mănânce sănătos. O alimentație adecvată previne […] mai mult »

Reguli de igienă personală pentru copii de vârste mici

Reguli de igienă personală pentru copii de vârste mici

Rutina de igienă personală este foarte importantă, iar regulile specifice de igienă se învață încă din copilărie. Igiena personală nu trebuie să fie considerată însă o corvoadă, ci o necesitate. Tocmai din acest motiv este important să înveți copilul regulile minime de igienă în ceea ce îl privește folosind metode […] mai mult »