Stres, anxietate și depresie? Sunt stări care afectează din ce în ce mai multă lume, și pe care dacă nu știi să le gestionezi se pot transforma în probleme mai grave.
Stresul nu mai e demult o noutate pentru medici și pentru oameni, deopotrivă. Este practic boala secolului în care trăim și sunt puțini cei pe care nu i-a afectat. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de simptomele deranjante ale acestor afecțiuni.
Inspiră și expiră. Acest exercițiu funcționează cel mai bine în astfel de situații. Respirația este una dintre cele mai bune metode de relaxare, deoarece ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Întinde-te pentru câteva minute. Indiferent că ești la muncă sau în altă parte, ia-ți cinci minute de pauză în care să stai pur și simplu întinsă. Te ajută foarte tare să te eliberezi de gândurile care nu-ți dau pace.
Încearcă relaxarea progresivă. Când ai stări de anxietate, încearcă relaxarea progresivă, o tehnică a medicului Edmund Jacobson, care presupune alternarea momentelor în care încordezi mușchii cu cele în care îi relaxezi.
Numără în gând. În momentul în care nervii îți sunt întinși la maximum, numără în gând până la zece. Acest exercițiu te ajută să te relaxezi.
Ascultă muzică. S-a demonstrat deja științific faptul că muzica relaxează creierul și corpul, astfel încât să-ți inducă acea stare de bine. Așadar, să cânte muzica!
Plimbă-te prin parc! Sau prin pădure, sau pe plajă sau pe un câmp. Oriunde te simți tu bine și te relaxezi. Important este să te detașezi de tot ce înseamnă aglomerație și gălăgie.
Mergi la masaj. În special, femeile, se relaxează foarte tare atunci când merg la o ședință de masaj. De ce n-ai face-o și când te afli într-o pasă mai puțin plăcută.
Ieși cu prietenii în oraș. Fie că ieși la un suc, la un film sau la o petrecere, important e să fii înconjurată de oameni dragi ție. Nu te închide în casă. Mai rău îți faci.
Fă schimbări în meniul zilnic. Încearcă să mănânci mai sănătos și mai echilibrat. Alimentele contribuie și ele la bunăstarea mentală.
Găsește-ți un hobby. Poți încerca să mergi la dansuri sau să pictezi. Poate să faci voluntariat într-o organizație pentru copiii defavorizați. Există o mulțime de activități pe care le-ai putea face pentru a-ți ridica moralul.
Citește mai mult. Poate reușești să răsfoiești și câteva cărți de dezvoltare personală. Sunt eficiente în astfel de situații.
Scrie. Nu contează că nu ești scriitor. Scrisul te ajută să te eliberezi în cazul în care nu-ți place să vorbești cu un prieten sau un membru al familiei.
Vorbește cu un specialist. Dacă nu există altă cale de ieșire din situație, nu ezita să consulți un specialist. Acesta te poate ajuta mai mult decât ți-ai fi imaginat.
Oferă-ți momente de răsfăț. Pregătește-ți cada cu apă pentru o baie relaxantă. Aprinde câteva lumânări și pune în apă o sare de baie de calitate.
Mănâncă ciocolată. Ciocolata conține anumiți compuși care stabilizează nivelul de cortizol, hormonul stresului. Așadar, câteva tablete în momentele dificile te ajută să scapi mai repede de stres.
Fă-ți planuri de viitor. Fie că ele îl includ și pe iubitul tău sau nu, e relaxantă pentru orice momentul în care își face planuri de viitor.
Fă o ”nebunie”. Nu ne referim la ceva prostii care să intre sub incidența penalului, ci la o fugă până la bunici spre exemplu, așa, în mijlocul săptămânii.
Renunță la cafea. Cofeina agită, așa că înlocuiește-o cu un ceai de fructe relaxant.
Ia suplimente alimentare. Stresul poate fi provocat și de anumite carențe, în special de un deficit de vitamina B.
Gândește pozitiv. Caută partea bună a lucrurilor și bucură-te de tot ce ai.
Sursă foto: ehealthmedical.com