De ce e bine ca cel mic să doarmă în aer liber

În Norvegia și în majoritatea țărilor scandinave, copiii în vârstă de două săptămâni stau mult timp în aer liber. Dar nu se plimbă pur și simplu într-o rază de soare, într-o după-amiază ușoară de vară. Acești copii sunt puși în cărucioare pe trotuare și pe terase indiferent de vreme, inclusiv în zile foarte reci, timp de până la 3 ore.

La începutul secolului XX, o epidemie de tuberculoză a cutremurat națiunea nordică. În același timp, căruciorul pentru copii a devenit disponibil în Islanda, în cele din urmă produs pe scară largă și disponibil la nivel global după invenția sa din Marea Britanie cu aproape 200 de ani în urmă. În 1926, dr. David Thorsteinsson a publicat o carte de pedagogie în Islanda, argumentând beneficiile vieții în aer liber și a aerului proaspăt pentru consolidarea sistemului imunitar al copiilor.

Thorsteinsson a sugerat că părinții au folosit leaganul portabil – caruciorul – pentru a le permite copiilor să doarmă în afară și a apărut brusc o nouă tradiție. A doua generație de islandezi din secolul al XX-lea a respectat regula, la fel și fiecare generație de atunci.

Astăzi, părinții nu se îngrijorează de bolile infecțioase atunci când își pun copiii la odihnă în aer liber. Cei mai mulți islandezi au ajuns să simtă că bebelușii lor dorm mai mult și mai bine când dorm în afară.

Există, de fapt, un motiv destul de solid în spatele acestei practici. Potrivit unui studiu efectuat de Thorough de Marjo Tourula de la Universitatea din Oulu, Finlanda, somnul în aer liber nu numai că promovează un somn mai bun în timpul zilei, ci și durata somnului. În mod subiectiv, părinții au simțit că somnul în aerul liber a promovat sănătatea la sugari, în special în ceea ce privește alternativa de a fi în interior cu alți 30 de copii în grădinițe, unde îngrijirea de zi este normală. Alte beneficii, care nu au fost încă susținute prin cercetare, presupun că micuții sunt mai fericiți, mai energici, capabili să doarmă mai bine în timpul nopții și capabili de a se adapta în orice mediu, chiar mai bine decât alții.

Teoria dormitului în aer liber este aceea că micuții expuși la aer curat, fie  vara, fie  ierna, au mai puține șanse să răcească sau să tușească.

Mulți părinți cred, de asemenea, că bebelușii lor dorm mai bine și mai mult timp în aer liber, iar un cercetător din Finlanda spune că are dovezi dintr-un sondaj al părinților care susține acest lucru.

Potrivit cercetărilor, -5C este cea mai bună temperatură pentru un pui de somn în aer liber – deși unii părinți au vrut  să-și pună copiii chiar la -30C.

Sursă foto: pinterest.com

 

 

 

 Ai ceva de adăugat?...

*