Temperatura și umiditatea, doi factori importanți de care trebuie să ții cont în camera bebelușului

Orice bebeluș are nevoie de un mediu cât mai confortabil și plăcut, în care să se poată juca sau dormi liniștit. Bineînțeles, există o mulțime de aspecte la care proaspeții părinți trebuie să acorde importanță, iar printre cele mai esențiale se numără temperatura și umiditatea.

Temperatura si umiditatea, doi factori importanti de care trebuie sa tii cont in camera bebelusului

Pentru ca noul membru al familiei să aibă tot confortul necesar, părinții îi pregătesc cel mai adesea camera în cele mai mici detalii. Lucru absolut firesc, dar în mijlocul pregătirilor, este important să fiți atenți la factori precum calitatea aerului din interiorul încăperii. Copilul trebuie să doarmă într-un mediu curat și cât mai puțin poluat, pentru sănătatea căilor respiratorii.

În primul rând, dacă, la fel ca majoritatea părinților, ați amenajat camera micuțului de la zero, este important să finalizați toate lucrările cu ceva timp înainte de instalarea noului locatar. Chiar dacă zugrăveala și mobila nouă arată frumos, mirosul de var, lac, sau alte substanțe, trebuie să nu mai fie sesizabil.

Apoi, cu toate că tendința este de a încălzi camera cât mai bine, nu uitați de importanța nivelului umidității din încăpere. Și aceasta deține un rol principal în menținerea sănătății căilor respiratorii.

Temperatura

Una dintre cele mai frecvente întrebări este care trebuie să fie temperatura din camera bebelușului. Dacă în trecut aceasta era de minimum 25 de grade, iar bebelușul era în permanență acoperit și bine îmbrăcat, acest obicei nu este unul recomandat de medici.

Se pare că o cameră prea încălzită și prea multe rânduri de hăinuțe, pot duce la supraîncălzirea sau la deshidratarea bebelușului prin transpirație.  În plus, anumite afecțiuni au fost asociate cu o temperatură ambientală mai crescută de 25 de grade.

Astfel, pediatrii afirmă că temperatura ideală este între 20 și 22 de grade Celsius. Puteți chiar opta pentru încălzirea camerei la o temperatură mai mică, situație în care se recomandă o îmbrăcăminte puțin mai groasă și un sac de dormit subțire.

Umiditatea

Foarte mulți părinți nu acordă prea multă atenție acestui factor și devin conștienți de importanța sa abia atunci când bebelușul fie se îmbolnăvește, fie respiră greu.

Una dintre temerile principale ale părinților atunci când vine vorba despre creșterea umidității, este riscul de dezvoltare a mucegaiului. Însă aceasta nu este justificată, deoarece mucegaiul se va forma doar prin cumularea mai multor condiții favorabile. De exemplu, este foarte importantă poziția camerei, calitatea materialelor de construcție folosite, izolația, etc.

Este bine să aveți în vedere faptul că un nivel adecvat de umiditate va favoriza menținerea sănătății tractului respirator. Umiditatea scăzută duce la uscarea mucoasei nazale, gât uscat, sau tuse seacă. Totodată, umiditatea crescută duce la răspândirea acarienilor și a prafului.

Medicii recomandă ca nivelul umidității din camera bebelușului să fie situat între 40% și 60%. Bebelușul se va simți cel mai bine la un nivel de 55%. Din acest motiv, este necesar să monitorizați acest aspect în permanență.



Ai ceva de adăugat?...

*