Top 5 dușmani ai imunității

Sănătatea, atât de prețioasă, se poate pierde foarte ușor. E suficient să neglijăm anumite aspecte ale vieții în mod constant, pentru ca imunitatea să scadă. Și astfel să devenim vulnerabili în fața bolilor. Iată care sunt cei mai mari dușmani ai sistemului nostru imunitar şi cum să-i ținem la distanță.

Somn insuficient
S-a demonstrat științific că un somn de 8 ore, profund și liniștit este cel mai mare aliat al nostru în menținerea sănătății. Atunci când nu îi oferim organismului necesarul de odihnă, slăbim sistemul imunitar. Un studiu realizat de Universitatea Chicago, de exemplu, a arătat că persoanele care dormeau doar 4 ore pe noapte, în loc de 8, au generat doar jumătate dintre anticorpii necesari.

Pe lângă numărul de ore alocat odihnei, contează și calitatea somnului. Este bine să dormi într-o încăpere în care e liniște, bine aerisită, într-un pat confortabil.

Și, nu în ultimul rând, înainte de a pune capul pe pernă, nu te mai gândi la treburile pe care le ai de făcut a doua zi. Grijile cu care te culci te vor urmări altfel şi în vis şi vei avea un somn agitat.

Alimentație necorespunzătoare
Extrem de important este să ai şi o alimentaţie bogată în vitamine, minerale, acizi omega-3. E obligatoriu să consumi cât mai des fructe, legume, peşte gras. Astfel, îţi creşti imunitatea şi ţii bolile la distanţă.

Important este şi ca mesele tale să fie regulate. Niciodată să nu sari peste micul dejun, care e masa principală a zilei. Prânzul ar fi bine să conţină mai multe feluri de mâncare, cât mai variate. Iar cina nu trebuie luată imediat înainte de culcare, ci cu câteva ore mai devreme de a te băga în pat.

Atitudine pesimistă

Oamenii de ştiinţă au mai observat că persoanele pesimiste prezintă un risc crescut de îmbolnăvire. Iar explicaţia e simplă: o atitudine negativă în faţa vieţii scade imunitatea.

S-a observat ca pesimiştii care fac un efort şi reuşesc să vadă partea frumoasă a lucrurilor se bucură de o sănătate mai bună.

Optimiştii au şi mai multă grijă de ei, iar această atitudine se reflectă în starea lor de sănătate.

Stres continuu
Un experiment al cercetătorilor a scos la iveală efectele dezastruoase ale stresului asupra imunităţii. La studiu au participat câteva zeci de cupluri. Acestea au fost rugate să discute o problemă din relaţia lor. S-a observat că, în timpul disputei, au crescut drastic ritmul cardiac şi presiunea sângelui. Totodată, a scăzut numărul de anticorpi, responsabili cu paza sănătăţii.

Mai mult, au constatat că partenerii care se insultă şi sunt sarcastici unul cu celălalt au un nivel mai mare al hormonilor de stres.

Pe scurt, au reuşit să demonstreze că oamenii stresaţi au un sistem imunitar fragil şi sunt predispuşi la îmbolnăviri.

Lipsa… umorului

Şi un ultim mare duşman al sistemului nostru imunitar este o viaţă tristă. O viaţă din care lipsesc glumele şi buna-dispoziţie.

Cercetătorii au descoperit că râsul scade nivelul hormonilor de stres şi creşte numărul de anticorpi.

Altfel spus, râsul este aliatul nostru împotriva bolilor, pentru că ne întăreşte sistemul imunitar.

În concluzie, pentru a avea o imunitate forte, ai o atitudine pozitivă, râzi mult, nu te mai stresa din orice, mănâncă şi dormi bine. Ţi se pare greu?

Sursa foto: organicfacts.netAi ceva de adăugat?...

*