Structura și funcțiile sistemului imunitar

Organismul uman este protejat de sistemul său imunitar, care îl menține câștigător în lupta împotriva patogenilor externi, atunci când este menținut sănătos. Organele acestui sistem primordial pentru sănătate sunt poziționate în tot corpul. Acestea se numesc organe limfoide deoarece se regăsesc în cadrul limfocitelor, a celulelor mici albe din sânge, care sunt factorii cheie ai sistemului imunitar.

Măduva osoasă, timusul și limfocitele
Măduva osoasă, țesutul moale din centrul osos este sursa supremă a tuturor celulelor sanguine, inclusiv a celulelor albe din sânge destinate să devină celule imune. Timusul este un organ care se află în spatele sânului. Limfocitele cunoscute sub denumirea de limfocite T sau doar celule T se regăsesc în timus. Limfocitele pot călători în întregul organism folosind vasele de sânge. Celulele pot, de asemenea, să călătorească printr-un sistem limfatic paralel cu structura venelor și arterelor.

Celulele și fluidele sunt schimbate între sânge și vasele limfatice, care sunt menite să permită sistemului limfatic să monitorizeze corpul pentru a nu fi invadat de microbi. Vasele limfatice au o limfă care reprezintă un lichid limpede care curăță țesuturile organismului. Ganglionii limfatici sunt transportați de-a lungul vaselor limfatice. Aceștia conțin specialități de tip compartimente în interiorul cărora celulele imune se adună și unde pot întâlni antigeni.

CONTINUARE – Vezi structura și funcțiile sistemului imunitarPages: 1 2 3 4 5

Ai ceva de adăugat?...

*