Sistemul imunitar înnăscut și adaptabil

Sistemul imunitar este reprezentat de o colecție de celule, țesuturi și molecule care protejează organismul de numeroși microbi și toxine patogene aflate în mediul extern. Această apărare împotriva microbilor a fost împărțită în două tipuri generale de reacții: reacții de imunitate înnăscută și reacții de imunitate adaptivă.

Imunitatea înnăscută și cea adaptivă pot fi considerate două aspecte la fel de importante ale sistemului imunitar. După cum veți vedea, fiecare aspect diferă în funcție de cât de repede răspunde fiecare în fața agenților patogeni, de tipurile de celule centrale și de specificitatea acestora pentru diferite clase de microbi.

 

Imunitatea înnăscută
După cum sugerează și numele, sistemul imunitar înnăscut constă din celule și proteine care sunt întotdeauna prezente și gata să se mobilizeze și să lupte împotriva microbilor la locul infecției. Principalele componente ale sistemului imunitar înnăscut sunt: barierele epiteliale fizice, leucocitele fagocitare, celulele dendritice, un tip special de limfocite numite celule naturale și proteinele plasmatice circulante.

CONTINUARE – Vezi sistemul imunitar înnăscut și adaptabilPages: 1 2 3 4 5

Ai ceva de adăugat?...

*