Un sistem imunitar slăbit duce la tot felul de complicații, la boli, la tot felul de răceli, gripă sau chiar mai rău – la cancer sau boli ale inimii. În caz de sistem imunitar slăbit, celulele care formează bariera naturală a organismului nu mai funcționează așa cum ar trebui, permițând microorganismelor să pună stăpânire pe organism.
Pentru depistarea unui sistem imunitar slăbit, trebuie să fii atent la următoarele simptome și semne:
- stres;
- stări de oboseală;
- diverse infecții de care nu mai scapi (infecții urinare, candidoză);
- diaree;
- temperatură;
- stări de rău, de vomă;
- diaree;
- insomnie.
Din lista de mai sus trebuie să depistezi mai mult de două simptome pentru a stabili că ai un sistem imunitar slăbit. În cazul în care acest lucru apare, este bine să te adresezi medicului.
Însă care sunt cauzele pentru care sistemul nostru imunitar slăbește?
Imunitatea scade pe fondul unor influențe din exterior, precum – stresul emoțional, stresul fizic, lipsa somnului, expunerea la chimicalele din mediu, la razele ultraviolete, la virusurile sau bacteriile din mediu, la terapiile cu medicamente, la transfuziile de sânge sau în cazul în care ai făcut operație.
Regimul alimentar zilnic are și el un impact major asupra sănătății organismului, deci și asupra sistemului imunitar. Prin excesul de zahăr, sare sau alcool, consumul de calorii inutile (grăsimi saturate), lipsa vitaminelor, a mineralelor sau a cantității suficiente de apă cauzezi scăderea imunității. Practic, organismul nu are de unde să își ia cantitatea de nutrienți necesară.
Imunitatea scăzută duce la infecții sau boli ale sistemului imunitar, precum SIDA, boli autoimune sau imunodeficiență. Unele dintre aceste boli sunt cauzate și de încărcătura genetică, însă nu mereu se aplică această teorie.
Tratamente în cazul unui sistem imunitar scăzut
În general trebuie să lupți cât mai natural pentru echilibrarea sistemului imunitar, dacă semnele și simptomele sunt ușoare. Trebuie să ai grijă la cantitatea de vitamina C, la zinc, la antioxidanți – acești nutrienți nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.
Poți lua, de asemenea, și diverse suplimente alimentare, dacă știi că ai un deficit de vitamine sau minerale în organism, însă luate în cantități mari nu aduc beneficii mai mari și trebuie să acorzi mare atenție la reacțiile adverse!
Complicațiile unui sistem imunitar scăzut
În cazul în care imunitatea scăzută este o problemă permanentă, ai mare grijă la felul în care restabilești echilibrul din organism, pentru că un sistem imunitar scăzut duce la dezvoltarea tumorilor sau a bolilor autoimune.
Iată care sunt problemele unui sistem imunitar scăzut:
- Bolile de deficit imun;
- Bolile autoimune;
- Alergiile;
- Cancerele sistemului imunitar.
1. Bolile de deficit imun se produc când o parte a sistemului imunitar lipsește sau nu lucrează eficient. Unii oameni se nasc cu imunodeficiență, iar simptomele acestei boli pot apărea de la primele zile de viață sau la maturitate. Imunodeficiențele se produc prin infectare sau prin utilizarea drogurilor.
Imunodeficiențele pot afecta limfoticele de tip B, limfocitele T sau fagocitele. Iată câteva exemple de boli imune apărute la vârste fragede (imunodeficiențe primare):
- Deficiența de imunoglobulina A (IgA) este cea mai întâlnită boală din această categorie. Imunoglobulina A se găsește în salivă și în alte fluide ale corpului, păzind organismul de intemperiile care ar putea pătrunde. De regulă, deficitul de IgA se produce când organismul nu mai produce destuli anticorpi IgA. Oamenii care au această boală dezvoltă alergii, răceli ușoare sau infecții respiratorii, însă nu severe.
- Imunodeficiența severă combinată este o boală extrem de gravă, genetică. Problema constă în faptul că există o lipsă de celule de tip B și T în organism, lucru care face imposibilă supraviețuitrea. Copiii cu această boală nu pot ajunge la vârsta de un an, iar transplantul de măduvă poate fi o soluție, însă doar uneori.
- Sindromul DiGeorge este o boală rară, genetică. Copiii se nasc fără timus, așadar organismul nu poate realiza celule T, cele care trăiesc și se dezvoltă în această glandă.
- Sindromul Chediak-Higashi este o boală rară caracterizată prin incapacitatea funcționării normale a neutrofilelor.
Imunodeficiențele secundare se dezvoltă după ce cineva a avut o boală sau ca rezultat al malnutriției, arsurilor sau a altor probleme medicamentoase. Anumite medicamente pot crea probleme în funcționarea sistemului imunitar care duc la astfel de imunodeficiențe.
Imunodeficiențele secundare includ:
- Infectarea cu virusul HIV/ îmbolnăvirea cu SIDA distruge sistemul imunitar încet și sigur. Virusul HIV distruge anumite tipuri de limfocite T. Fără aceste celule, sistemul imunitar nu poate apăra corpul de virusuri, bacterii, germeni. Dacă apărarea nu se produce, infecțiile dezvoltate de organism îi pun existența în pericol. Nou-născuții pot lua virusul HIV de la mamele lor, încă de când sunt în uter, în tipul nașterii sau al alăptării. În general, infectarea cu HIV se realizează prin contacte sexuale neprotejate sau prin acele infectate, în cazul dependenților de droguri. HIV-ul este un virus care se transmite chiar și prin tatuare sau prin orice alt contact între sângele infectat și sângele sănătos.
- Imunodeficiențe cauzate de medicamente. Unele medicamente atacă sistemul imunitar. Tratamentul prin chimioterapie, în cancer, nu atacă doar celulele canceroase, ci și pe cele sănătoase, precum cele care formează sistemul imunitar. Totodată, cei care au avut boli autoimune sau au suferit un transplant de organe au nevoie de medicație cu imunosupresoare, iar acestea din urmă pot reduce capacitatea de luptă a sistemului imunitar, cauzând imunodeficiențe.
2. Bolile autoimune
În bolile autoimune, sistemul imunitar atacă, din greșeală, celulele sănătoase ale organismului și țesuturi considerate ”străine”. Practic, celulele nu mai fac distincția între ”dușmani” și ”propriul organism”. Printre bolile autoimune se numărăr: Lupusul (boală cronică dată de răspunsul anormal al sistemului imunitar, ducând la inflamație și la leziuni tisulare); artrita idiopatică juvenilă (boală rară reumatologică, severă, întâlnită mai ales la copii) sau dermatomiozita juvenilă (boală caracterizată prin inflamarea sau lezarea pielii sau a mușchilor).
3. Alergiile
Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează la antigenii din mediu. Substanțele care provoacă aceste alergii se numesc alergeni. Răspunsul sistemului imunitar poate provoca diverse simptome precum: umflături, umezirea ochilor, strănuturi, ba chiar și șoc anifilactic. Medicamentele numite ”antihistaminice” pot remedia majoritatea simptomelor enumerate mai sus.
Reacțiile alergice includ:
- Astm – problemă respiratorie care cauzează dificultate în respirație și implică, de obicei, o reacție alergică a plămânilor. Dacă plămânii sunt foarte sensibili la anumiți alergeni (polen, mucegai etc), căile respiratorii se pot subția și umfla, cauzând aceste probleme de respirație.
- Eczema – este de obicei o iritație cunoscută sub numele de dermatită atopică. Deși nu este obligatoriu să fie cauzată de o reacție alergică, eczema apare de obicei la copiii și tinerii care au alergii, astm sau au în familie o predispoziție către această reacție iritantă.
- Alergiile de diferite tipuri care îi afectează mai ales pe copii: de mediu (polen, praf), de sezon (febra fânului), alergii la anumite medicamente, alergii la mâncare (alune) și alergii la venin (înțepătura de albină).
4. Cancerul sistemului imunitar
Cancerul apare atunci când celulele cresc necontrolat (aici pot fi incluse celulele sistemului imunitar), iar această boală poartă numele de leucemie. Leucemia implică creșterea anormală a leucocitelor și este cea mai întâlnită formă de cancer la copii.
Un alt cancer comun pentru copii, este limfomul, care implică dezvoltarea anormala a țesuturilor limfatice. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt tratabile cu tehnologiile și tratamentele din zilele noastre.
Un sistem imunitar slăbit poate duce la complicații ale sănătății. De aceea, este bine să iei măsurile necesare pentru întărirea imunității.
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.