Relația dintre stres și sistemul imunitar

Medicina modernă, care în trecut trata legătura dintre emoții si sănătatea fizică cu scepticism, a ajuns să aprecieze relația strâns legată dintre minte și corp. O mare varietate de maladii, inclusiv cele de stomac, urticaria și chiar bolile de inimă, sunt direct legate de efectele produse de stresul emoțional. Cu toate acestea, deși relația dintre stres și funcția sistemului imunitar este studiată de mai mulți oameni de știință, până acum nu a fost creat un domeniu major de cercetare pentru imunologii.

Studierea relației dintre stres și sistemul imunitar prezintă provocări dificile. În primul rând, stresul este dificil de definit. Ceea ce poate părea a fi o situație stresantă pentru o persoană nu este perceput la fel de o altă persoană. Atunci când oamenii sunt expuși unor situații pe care le consideră stresante, este dificil pentru aceștia să măsoare cât de mult stres resimt și dificil pentru un om de știință să știe dacă impresia subiectivă a unei persoane cu privire la cantitatea de stres resimțită este una exactă. Omul de știință nu poate măsura decât lucruri care ar putea reflecta stresul, cum ar fi de câte ori bate inima în fiecare minut, dar asemenea măsuri pot reflecta și alți factori.

Majoritatea oamenilor de știință care studiază relația dintre stres si funcția sistemului imunitar încearcă să studieze factori de stres constanți și frecvenți, cunoscuți sub numele de stres cronic, cum ar fi cel cauzat de relațiile cu familia, prietenii și colegii sau provocări susținute pentru obținerea unor rezultate bune în desfășurarea unor activități. Unii oameni de știință investighează și dacă stresul permanent are un efect major asupra sistemului imunitar.

Este dificil să faci ceea ce oamenii de știință numesc experimente controlate cu oameni. Într-un experiment controlat, omul de știință poate schimba un singur factor precum cantitatea unui anumit stimul chimic și apoi poate măsura efectul acestei modificări asupra altor fenomene măsurabile, cum ar fi cantitatea de anticorpi produsă de un anumit tip de sistem imunitar atunci când acesta este expus unei substanțe chimice. Într-un animal viu, și mai ales într-o ființă umană, acest tip de control nu este posibil, deoarece există atât de multe alte lucruri care se pot întâmpla cu animalul sau cu persoana în momentul măsurătorilor.

În ciuda acestor dificultăți inevitabile în măsurarea relației stresului cu imunitatea, oamenii de știință care repetă același experiment de multe ori și care obțin același rezultat de cele mai multe ori, ajung la concluzii rezonabile.

Exercițiile fizice: Bune sau rele pentru imunitate?
Exercițiile regulate sunt unul dintre pilonii vieții sănătoase. Acestea îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, reduc tensiunea arterială, ajută la controlul greutății corporale și protejează împotriva unei varietăți de boli. Vă ajută însă acestea să stimulați sistemul imunitar în mod natural și să-l păstrați sănătos?

La fel ca o dieta sănătoasă, exercițiile fizice pot contribui la sănătatea generală a organismului și, prin urmare, la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Acestea pot contribui și mai direct prin promovarea unei bune circulații, care permite celulelor și substanțelor din sistemul imunitar să se miște liber prin corp și să-și facă treaba într-un mod mai eficient.

O abordare care ar putea ajuta cercetătorii sa obțină mai multe răspunsuri complete despre influența stilului de viată asupra procesului de îmbunătățire a imunității ia în calcul genomul uman. Această oportunitate de cercetare bazată pe tehnologia biomedicală actualizată poate fi utilizată pentru a da un răspuns mai complet la această întrebare și la întrebări similare despre sistemul imunitar.Ai ceva de adăugat?...

*