Despre imunitate

Lucrurile esențiale pe care trebuie să le știi despre imunitate țin de felul în care aceasta lucrează, cum trebuie ea întărită, ce este de făcut dacă ai o imunitate slabă sau cum îți poți proteja copilul în cazul în care sistemul lui imunitar este slab.

despre imunitateIată câteva lucruri pe care nu le știai despre imunitate!

1. Fiecare parte a sistemului imunitar are o funcție unică

Experții spun că sistemul imunitar se comportă precum o armată. Există diverse ramuri care servesc funcții diferite de protejare a organismului. Prima linie de apărare este construită din celulele albe, cele care recunosc celulele patogene și luptă împotriva infecției. Limfocitele, celule specifice ce fac parte din celulele albe, lucrează pentru a da posibilitatea organismului să își amintească a doua oară microbii „invadatori” și să lupte împotriva lor în viitor.

Alte părți ale sistemului imunitar includ măduva osoasă, acolo unde celulele albe sunt produse; nodulii limfatici, cei care produc și depozitează celulele albe în organism; splina, ajută la controlul sângelui și la eliminarea celulelor „avariate” din organism.

2. Vaccinurile au un rol important în educarea sistemului imunitar

Cu toate că nu mai sunt văzute la fel de bine și pozitiv precum în trecut, Organizația Mondială a Sănătății recomandă realizarea schemei de vaccinare la copii. Părinții trebuie să înțeleagă că boli aproape uitate de omenire precum poliomielita se pot reactiva ducând la decese care ar fi putut fi prevenite.

Cum funcționează vaccinurile? Acestea stimulează sistemul imunitar pentru a produce anticorpi împotriva „invadatorilor” din organism. În momentul în care corpul depistează același tip de infecție în viitor, va ști să îl contracareze.

Vaccinurile „educă” sistemul imunitar să se activeze într-un la apariția patogenilor, în așa fel încât să nu existe simptome și organismul să nu cedeze.

3. Milioane de germeni intră în organism, însă nu toți au un impact negativ asupra organismului

Chiar dacă nu este un motiv de gândire, în organismul fiecăruia dintre noi trăiesc milioane de microbi, unii dintre ei fiind chiar utili pentru sănătatea noastră.

Bacteriile „bune” din organism ne ajută să asimilăm nutrienții de care avem nevoie și ajută la lupta împotriva bacteriilor sa a infecțiilor. Este nevoie de realizarea unui balans, pentru că atunci când bacteriile „bune” sunt cantitativ mai puține decât cele „rele”, acestea din urmă pot duce la apariția diverselor boli, spun specialiștii.

4. Stresul poate afecta felul în care funcționează sistemul tău imunitar

Da, stresul crește nivelul cortizonului, un hormon important pentru diverse funcții ale corpului nostru; însă prea mult cortizon duce la o serie de probleme de sănătate, printre care și probleme de imunitate.

5. Emoțiile pozitive și un stil de viață sănătos – cheia unui sistem imunitar puternic

Unii specialiști sugerează că optimismul poate ajuta sistemul imunitar să lucreze mai bine, însă deocamdată nu se știu cauzele acestui aspect.

În general, rezultatele de cercetare întreprinse în întreaga lume au arătat că un stil de viață sănătos reprezintă o cale bună de urmat pentru creșterea imunității organismului. Asta înseamnă

6. Alergiile – semne de alarmă falsă a reacției sistemului imunitar

În momentul în care aveți reacții alergice, sistemul vostru imunitar răspunde la un alergen care nu face rău, dar care este perceput ca un „dușman”. Simptomele reacțiilor alergice sunt: nas inflamat, chiar și leșin sau umflarea unor anumite părți ale feței (nas, gură, gât).

7. Sistemul imunitar se poate ataca singur

Bolile autoimune apar în momentul în care sistemul imunitar distruge propriul țesut sănătos. În aceste cazuri, celulele albe din sânge nu pot distinge între agenții patogeni și celulele „normale”, sănătoase ale organismului.

Există 80 de tipuri diferite de boli autoimune, cele mai comune fiind: artrita reumatoidă, psoriazisul sau boala Crohn.

8. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte boli autoimune

Bolile autoimune afectează foarte puțini oameni din populația unei țări, însă sunt extrem de greu de depistat și extrem de greu de tratat. În acest context, cercetătorii din SUA, U.S. Centers for Disease Control and Prevention, au observat că femeile sunt mai predispuse la bolile autoimune decât bărbații.

Cum cauzele declanșării bolilor autoimune sunt necunoscute, în general se consideră că baza este de ordin genetic, iar femeile în perioada fertilă sunt cele mai predispuse.

9. Igiena influențează proasta funcționare a sistemului imunitar

Igiena realizată în mod exagerat poate să inhibe sistemul imunitar să mai lucreze. În momentul în care există un mediu prea curat, mulți dintre agenții patogeni existenți buni nu există și nu pot ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Asta se întâmplă mai ales la copiii mici. Se recomandă o igienă corectă, însă nu exagerată.

Se spun foarte multe lucruri despre imunitate, însă cel mai important lucru este să știți să vă păstrați imunitatea puternică în fața posibililor agenți patogeni. Stilul de viață sănătos, somnul, lipsa stresului sunt doar câteva idei pentru o imunitate puternică.



Ai ceva de adăugat?...

*