La plimbare cu cel mic

Copilul tău are o cameră de poveste și locuiește într-un cămin în care are tot ce îi trebuie și în care se simte confortabil. Indiferent de cât de modernă sau utilată ar fi casa în care crește cel mic, nu uita niciodată că aerul liber este esențial în dezvoltarea sa echilibrată și armonioasă. Un copil care petrece mult timp afară va avea poftă de mâncare, va dormi bine și va avea un sistem imunitar puternic. Mai mult decât atât, ieșirile împreună cu el te vor ajuta și pe tine. Trăim într-o perioadă în care petrecem foarte multe ore în fața diferitelor ecrane, lucru care ne poate afecta sănătatea. De aceea, trebuie să ne bucurăm de fiecare ocazie în care putem fi activi, alături de copiii noștri.

La plimbare cu cel mic

Când încă nu știe să meargă și nu poate să vorbească, cel mic este mai fragil, însă asta nu înseamnă că nu are nevoie de aer curat sau de razele soarelui. Evitând locurile aglomerate, încearcă să ieși cu el la ore potrivite, când temperatura este blândă, îmbracă-l adecvat (nici prea gros, nici prea subțire) și ia întotdeauna cu tine o gentuță cu toate cele necesare unei plimbări plăcute: scutece de rezervă, biberoane, o gustare, o păturică sau o pălărie de soare etc.

Odată ce copilul face primii pași, dezvoltarea lui începe să fie foarte rapidă și nevoia de a descoperi lucruri noi va deveni scopul vieții lui. Ieșirile în natură sau în aer liber sunt un context perfect, în care cel mic poate învăța nenumărate lucruri despre lumea înconjurătoare. Cu toate acestea, este într-o perioadă în care se plictisește repede. Iată două metode care te pot ajuta să îi oferi celui mic o plimbare plăcută, evitând ca acesta să se plictisească:

  • Jucăriile

Dincolo de „trusa” pe care trebuie să o ai tot timpul la tine în caz de nevoie, atunci când ieși cu cel mic, încearcă să îi iei din casă și o jucărie care să îl amuze sau să îl țină ocupat. Astăzi există multe jucării special create pentru exterior. De exemplu, există jucării din lemn pe care micuțul le poate trage după el atunci când sunteți afară. Fie că vorbim de o mașinuță, de un trenuleț sau de un fluture care dă din aripi atunci când este împins, aceste jucării din lemn, plastic sau alte materiale îl vor ține pe copilul tău departe de plictiseală. Cu toate acestea, este posibil ca cel mic să aibă momente în care să își piardă atenția și interesul, chiar și asupra acestor jucării. Atunci, ele vor rămâne în sarcina ta, așa că ține întotdeauna cont de asta și nu lua de acasă mai multe jucării decât este cazul. Nu te împovăra, ci încearcă să creezi o experiență cât mai plăcută, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

  • Locurile de joacă special amenajate

Pentru mulți copii, o simplă plimbare nu este de ajuns. În acest caz, un loc de joacă special amenajat este spațiul perfect în care cel mic poate sta la aer, consumându-și energia și punându-și în mișcare toți mușchii. Leagănele, toboganele, balansoarele sau căsuțele din lemn sunt doar câteva dintre obiectele de care copilul tău se va bucura la nesfârșit, odată ajuns într-un astfel de loc. Mai mult decât atât, aceste parcuri sau locuri de joacă special amenajate le oferă celor mici ocazia să se cunoască. Pentru un copil, interacțiunea cu alți copii de vârsta lui este esențială, atunci când vine vorba de o dezvoltare corectă. Împreună, copiii își vor dezvolta imaginația, limbajul și abilitățile de comunicare, vor învăța să se exprime și să rezolve conflicte și multe altele. Dă-i celui mic ocazia să interacționeze cât mai des cu ceilalți și să formeze prietenii.

Aerul liber, ieșirile în natură sau în parcul din apropierea casei sunt foarte importante pentru sănătatea fizică și psihică a copilului tău. Când este încă sugar, de pildă, alege un cărucior confortabil pentru bebe, care să îndeplinească toate necesitățile și să vă ofere amândurora o experiență plăcută. Încearcă să alcătuiești o geantă pe care să o ai tot timpul la tine cu lucruri de care ai putea avea nevoie, pentru a nu întrerupe plimbările mai repede decât este cazul. După ce încep să meargă și să vorbească, nevoia celor mici de a petrece timp în aer liber este și mai mare. Au nevoie să își pună în mișcare toți mușchii și să consume energie. Mai mult decât atât, încep să socializeze cu alți copii de vârsta lor și să stabilească relații de prietenie. Încearcă să ai întotdeauna la tine o jucărie pentru cel mic, în cazul în care acesta se plictisește când ieșiți, sau mergi cu el într-un loc de joacă special amenajat, pentru a da culoare unei simple plimbări.   Ai ceva de adăugat?...

*