Joaca îi învață pe copii ce înseamnă o competiție adevărată

Joaca vine sub diverse forme și cuprinde o varietate de activități, iar jocurile și jucăriile nu ar trebui să lipsească din copilăria celor mici. De la jocuri simple în aer liber, cum ar fi de-a v-ați ascunselea și până la cel mai complex joc de masă, există jocuri concepute pentru fiecare vârstă, interes și nivel de abilități. Jocurile pot oferi, de asemenea, unul dintre cele mai importante beneficii, și anume îi învață pe copii valoarea competiției prietenoase, familiarizându-i totodată cu posibilitatea de a pierde. Încă de la cele mai mici vârste, copiii trebuie să știe că este absolut în regulă să piardă.

Multe jocuri au avantajul suplimentar de a-i ajuta pe copii să dobândească abilități de care vor avea nevoie mai târziu în școală, cum ar fi matematica, identificarea culorilor și citirea. Alte jocuri încurajează abilitățile de gândire mai abstracte și critice. Pentru a câștiga atunci când se implică într-o competiție, copiii trebuie să privească dincolo de primul lor instinct, să ia în considerare impactul acțiunii lor, precum și reacția adversarilor la fiecare decizie de-a lor. În cele din urmă, jocurile încurajează munca în echipă, indiferent dacă sunt jocuri de cooperare sau jocuri pe echipe. Colaborând împreună pentru a atinge un obiectiv comun, copiii își vor folosi abilitățile de comunicare și vor exersa să facă compromisuri, ceea ce din nou este foarte util pentru situațiile care pot avea loc în viața reală.

Jocurile reprezintă un instrument excelent pentru a-i învăța pe copii ce este compasiunea, deoarece ei învață cum să fie câștigători umili, dar și pierzători care își pot felicita din suflet partenerii de joacă. Iată câteva sfaturi prin care puteți încuraja și mai mult astfel de beneficii:

Încurajați copilul să își creeze propriul joc. Indiferent dacă utilizează jucării din lemn sau piese din alte jocuri sau că își face propriul colaj sau propriile piese de la zero, crearea propriului joc este un exercițiu excelent pentru a încuraja creativitatea și abilitățile copiilor. Nu doar că micuțul își va folosi imaginația pentru a crea premisa jocului, dar își va folosi și logica și gândirea critică pentru a stabili anumite reguli și pentru a explica acest joc și altor parteneri de joacă.

Optați pentru jocuri de societate care implică cooperarea și care susțin dobândirea unor abilități specifice. Unele jocuri sunt concepute pur și simplu pentru distracție, dar există și multe jocuri concepute atât pentru distracție, cât și pentru încurajarea dobândirii unei abilități specifice. Dacă doriți să încurajați o abilitate specifică într-un mod creativ, faceți puțină cercetare și găsiți un joc care să răspundă acestei abilități. Foarte mulți producători realizează jocuri concepute pentru a-i învăța pe copii o multitudine de lucruri, inclusiv emoții, matematică, geografie, vocabular și multe altele. Sunt disponibile jocuri de societate care implică cooperarea, în care jucătorii colaborează pentru a atinge un anumit obiectiv în loc să concureze unii cu alții.

Iată că joaca îi învață pe copii ce înseamnă să câștige și cum să piardă, acestea fiind lecții esențiale pentru o viață echilibrată și plină de satisfacții. Chiar și pentru copiii de vârstă foarte mică, jocurile reprezintă o oportunitate excelentă de a învăța cum să reacționeze la victorii și la pierderi în viață. Părinții sunt cei care pot modela răspunsurile copiilor și reacțiile lor adecvate la câștig sau înfrângere, așa că este important să vă dedicați timp pentru a le explica micuților cum să câștige și să fie umili și cum să piardă și să fie capabili să strângă mâna partenerului cu bucurie și fără nicio urmă de dușmănie.Ai ceva de adăugat?...

*