De ce este indicat să înlocuiți dinții scoși?

Extracția unui dinte aduce cu sine unele schimbări fizice, dar pe lângă aspect, un dinte extras înseamnă că mai multă presiune este pusă pe ceilalți dinți. De asemenea, golul lăsat de dintele scos va afecta „mușcătura” dumneavoastră, deoarece dinții rămăși se vor deplasa spre spațiul liber și vor modifica modul în care dinții inferiori și dinții superiori se suprapun pentru a mușca împreună. Un dinte extras înseamnă și resturi alimentare care se pot acumula în spațiul liber și care pot conduce la carii dentare și la boli ale gingiilor.

Cum se pot înlocui dinții extrași?

Când vorbim despre înlocuirea dinților scoși, acestă procedură depinde de numărul de dinți care lipsesc și de locul unde se află în cavitatea bucală. De asemenea, starea celorlați dinți vă poate afecta decizia. Persoanele care locuiesc în București pot opta pentru serviciile profesionale ale unui cabinet stomatologic în sector 1. Vi se va explica că, în general, sunt trei modalități principale prin care puteți înlocui dinții extrași.

Prima modalitate constă într-un dinte sau mai mulți dinți falși detașabili numiți proteză parțială. A doua modalitate constă într-o punte dentară fixă, folosită mai ales atunci sunt mai puțini dinți care trebuie înlocuiți sau când dinții au fost extrași doar pe o parte a gurii. A treia modalitate este prin utilizarea implanturilor dentare care presupun plasarea unei rădăcini artificiale în osul maxilarului și o coroană sau o punte montată pe aceasta.

Ce este o proteză parțială?

Gândiți-vă la proteza parțială ca la un suport care susține unul sau mai mulți dinți falși. Poate fi din plastic sau dintr-un amestec de metal și plastic. Ambele tipuri pot avea cleme pentru a menține proteza în gură. Totuși, în funcție de locul unde se află, unele dintre aceste cleme se pot observa atunci când zâmbiți sau deschideți gura.

Multe persoane se întreabă care este diferența dintre o proteză parțială din plastic și una care conține metal. Întâi de toate, protezele parțiale din plastic sunt mai puțin costisitoare, însă dacă nu sunt realizate foarte atent, pot deteriora ceilalți dinți naturali. Protezele parțiale din metal sunt, de obicei, realizate dintr-un aliaj de cobalt și crom și sunt mult mai puternice. Acestea sunt mai ușor de purtat și pot fi susținute de dinții rămași. Deși baza este metalică, acest tip de proteză este prevăzută cu dinți din plastic care au un aspect foarte natural. Acest tip de proteză este mai scump decât proteza din plastic. Medicul dentist vă poate ajuta să faceți cea mai bună alegere, întrucât el este cel care cunoaște starea dinților rămași. În cele mai multe cazuri, o proteză parțială pe bază de metal oferă cel mai bun rezultat.

Care sunt alternativele la o proteză parțială?

Principalele alternative constă în implant dentar sau o punte dentară. Cea din urmă presupune șlefuirea dinților din vecinătatea locului rămas gol după extracția dintelui, apoi îmbrăcarea lor cu coroane dentare și îmbinarea lor prin plasarea unui dinte fals în spațiu. O punte dentară este realizată în laborator după mulajul exact al danturii dumneavoastră, iar apoi puntea va fi cimentată cu adezivi speciali. Puntea dentară, spre deosebire de proteză, este fixă și nu trebuie să fie îndepărtată noaptea sau pentru curățare.

Pacienții care pot beneficia de o punte dentară sunt cei care au încă dinți suficient de puternici, cu suport osos bun. Punțile dentare sunt, de obicei, realizate din porțelan și metal. Practic, scheletul punții va fi din metal, acoperit apoi cu un tip special de porțelan foarte puternic. Costul unei punți dentare va varia în funcție de mărimea și de tipul punții de care aveți nevoie. Cu toate că o punte dentară poate părea scumpă, dacă veți avea grijă de ea, ar trebui să dureze mulți ani.

În cele din urmă, implantul dentar nu folosește ceilalți dinți rămași, ci presupune montarea în spațiul rămas liber a unei rădăcini artificiale realizate dintr-un metal compatibil cu organismul uman, iar după aproximativ 6 luni de la montarea rădăcinii, medicul dentist va plasa o coroană care imită perfect aspectul unui dinte natural.

 

 

 

 Ai ceva de adăugat?...

*