Iată ce trebuie să urmărești ca să vezi că tiroida nu funcționează bine!

Când tiroida nu mai funcționează așa cum trebuie, organismul îți dă tot felul de semne.

tiroida

Tiroida este o glandă în formă de fluture, poziționată în partea din față a gâtului care produce hormonii care accelerează metabolismul uman, sistemul care ajută corpul să-și utilizează energia. Problemele care apar la glanda tiroidă pot să încetinească ori să accelereze metabolismul prin influențarea producției de hormoni. Atunci când nivelul acestor hormoni atinge un nivel prea ridicat ori prea scăzut, atunci apar și simptomele, dintre cele mai diverse.

Tiroida are un rol esenţial în controlul metabolismului prin hormonii secretaţi, tiroxina (T4), triiodotironină (T3) şi calcitonina. Produşi din iodul conţinut de alimente (mai ales din sare), hormonii T3 şi T4 sunt implicaţi, printre altele, în termoreglare, în greutate (prin accelerarea sau prin diminuarea arderilor), în metabolismul bazal, în colesterol şi ritmul cardiac, în dezvoltarea ţesutului osos şi nervos, influenţează hormonii sexuali, tranzitul intestinal, pielea, unghiile şi părul.

Cele mai frecvente dereglări tiroidiene sunt hipotiroidismul şi hipertiroidismul. Femeile au o probabilitate de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene, riscul de apariţie a acestora (mai ales a hipotiroidismului) crescând o dată cu vârsta.

Iată așadar, ce simptome pot apărea în momentul în care tiroida nu mai funcționează în parametri normali.

Pielea uscată. Dacă observe că pielea ta este mai uscată decât de obicei și, deseori apar și mâncărimi, în special pe mâini și pe picioare, atunci s-ar putea să fii suspect de hipotiroidie (tiroida nu secretă suficienți hormoni).

Fluctuații de greutate. Dacă te îngrași într-un timp foarte scurt și fără să poți controla acest lucru, sau dacă slăbești la fel de repede, atunci poate să fie vorba despre o afecțiune gandeo tiroide, hipotiroidismul.

Incapacitatea de a suporta frigul sau căldura. O tiroidă hiperactivă poate să accelereze metabolismul, ceea ce înseamnă că persoanei afectate îi este din ce în ce mai greu să suporte căldura. Cei care suferă de hipertiroidism se confruntă adesea cu transpirații nocturne și au un somn neliniștit. În schimb, persoanele care au o tiroidă leneșă au extremitățile mâinilor și picioarelor reci și suportă greu temperaturile scăzute.

Experimentezi diverse stări de anxietate și depresie. Dacă glanda tiroidă produce prea mulți hormoni, este evident că va fi afectată starea de spirit. Apar astfel stări de anxietate, de nervozitate, schimbări bruște de dispoziție, dar și emotivitate crescută.

Stări de oboseală acute. În caz de hipotiroidie apare o stare de somnolență accentuată și scăderea apetitului sexual. De asemenea, pot apărea dificultăți de vorbire.

Îți cade părul. Dacă îți cade părul mai mult și mai des decțt înainte, ar putea fi un semn că există un dezechilibru în secreția hormonilor tiroidieni. Dacă este vorba de hipotiroidism pot fi afectate și sprâncenele, care devin mai rare.

Apar modificări la nivelul ochilor. Ai observat că dimineața ai niște pungi îngrozitoare sub ochi? Ochii umflați pot fi un indicator al modificărilor hormonale din organism.

Sursă foto: drspencer.com



Ai ceva de adăugat?...

*