Ce spune febra despre organism? Când să te sperii?

Febra este o parte importantă a apărării organismului împotriva infecțiilor. Dacă nu depășește pragul critic, ea nu este deloc periculoasă.

termometru

Mulți oameni au tendința de a se panica în momentul în care temperatura corpului crește puțin. Se întâmplă mai ales în cazul în care cel afectat este copilul. Lucrurile, susțin medicii, nu sunt chiar atât de grave. Febra nu trebuie tratată și văzută ca o situație alarmantă, mai ales dacă nu depășește pragul de 39.5.

În acest sens, pediatru american Robert S. Mendhelsohn oferă câteva explicații în cartea sa, How to Raise a Healthy Child (Cum să crești un copil sănătos).

Temperatura de 37 de grade este doar o medie statistică. Așadar, nu înseamnă că toate lumea trebuie să o aibă. La majoritatea oamenilor temperatura variază de la de la 36 la 37.4 grade. Mai mult chiar, temperatura poate varia semnificativ în timpul zilei. După amiaza poate fi cu până la un grad mai ridicată decât dimineața.

Temperatura poate crește fără ca în spatele ei să se afle vreo boală. La adolescente, temperatura poate crește în timpul ovulației, spre exemplu. De asemenea, ea mai poate crește și atunci stomacul digeră o masă mai grea.

Boala este cea care trebuie tratată și nu febra. De obicei, febra apare pe fondul unor boli: intoxicări (cu otravă, chimicale), insolații (de la soare sau stat prea mult în saună), infecții, răceli sau gripe. În aceste cazuri trebuie tratezi boala pentru ca temperatura corpului să revină la normal. De cele mai multe ori febra este cauzată de infecții virale sau bacteriene pe care mecanismele proprii de apărare ale corpului le vor învinge fără ajutor din partea medicamentelor. Răcelile obișnuite și gripele sunt cele mai comune cauze pentru o temperatură ridicată. De cele mai multe ori poți identifica febra produsă de infecții virale sau bacteriene prin simptomele tipice ce o acompaniază: tuse ușoară, nas înfundat sau ochi apoși.

Nu există nicio legătură considerabilă între mărimea temperaturii și severitatea bolii. Unele boli obișnuite produc temperaturi foarte mari la unii copii (spre exemplu pojarul de o zi) pe când alte boli mai grave s-ar putea să nu se manifeste cu febră. Nu este nevoie să te panichezi numai dacă sunt prezente și alte simptome precum vărsături sau dificultăți în  respirație.

 Nu bombarda corpul cu antitermice dacă temperatura nu a trecut de 39,5. Febra este o binecuvântare, mai ales dacă te lupți cu o infecție. Ea apare datorită eliberării spontane de pirogen, care duce la creșterea temperaturii corpului. Este mecanismul natural de apărare al organismului. Prezența febrei va spune că mecanismul de vindecare a luptă cu toate forțele.

Diferitele metode a lua temperatura produc rezultate diferite. Spre exemplu, termometrul îți va indica o temperatură mai mare dacă o măsuri rectal, față de una măsurată la subraț sau oral.

Febra mare nu produce convulsii. Convulsiile apar atunci când febra crește foarte repede Convulsiile apar, de asemenea, relativ rar (la 4% din copii). Nu există nicio dovadă că acei copii care au convulsii rămân cu vreun fel de traumă. De asemenea nu există dovezi convingătoare că prezența convulsiilor în copilărie duce la epilepsie mai târziu.Convulsia nu e legată de un nivel al temperaturii ci de rapiditatea cu care ajunge la acel nivel. Până să îți dai seama că temperatura crește prea repede momentul critic a trecut deja.

Sursă foto: en.wikipedia.orgAi ceva de adăugat?...

*