Care este numărul răcelilor pe care un om le poate avea într-un interval de un an? Cât de normale sunt și de ce apar?
Statisticile arată că, în primul an de viață, copiii sunt predispuși la aproximativ opt episoade de viroze respiratorii. Și chiar dacă la naștere el preia o bună parte din imunitatea mamei, organismul lui nu este suficient de dezvoltat pentru a face față unor afecțiuni ale sistemului respirator superior. Există însă și unii medici care susțin că mamele ar trebui să vadă și partea bună a unor astfel de viroze: ele forțează sistemul imunitar să acționeze de unul singur și să lupte împotriva virușilor, iar prin această luptă el se fortifică și se întărește.
În cazul adulților, răcelilor pot ajunge și până la 12 episoade pe an
Atenție la perioada pe care se întinde răceala
Medicii susțin că, în mod normal, evoluția unei infecții respiratorii tinde spre vindecare în 5-7 zile, fără antibiotice. Dacă trece de 10 zile, pot fi suspicionate complicații: bronșite sau pneumonii, otite sau sinuzite. Complicațiile sunt favorizate de contactul și întoarcerea în colectivitate (în cazul copiilor care frecventează grădinița sau școala) înainte de vindecarea completă. Alte cauze ale complicațiilor sunt lipsa de vitamine, dieta dezechilibrată sau alte boli de fond precum polipi, un fond alergic al copilului, reflux gastroesofagian sau boli congenitale. În majoritatea cazurilor aceste infecții respiratorii sunt contactate mai ales de copiii care merg în colectivitate. Foarte multi copii sunt sănătoși până la trei ani. De la 3 ani încolo, majoritatea intră în colectivități și se confruntă cu dese infecții respiratorii. Asta, spun specialiști, nu înseamnă că micuțul are un deficit imunologic, ci că sistemul lui imun care este în curs de maturitate este bombardat de virusuri. Acest sistem imun își întârzie uneori dezvoltarea naturală din cauza agresiunii virușilor pe mucoasa respiratorie sa a agresiunii cu unele medicamente imunosupresive. Majoritatea copiilor aflați în această situație și care sunt investigați nu pun probleme de deficit imun. Imunodeficiența se manifestă prin infecții severe de natură bacteriană, cu blocuri pneumonice, cu septicemie, cu infecții urinare grave sau cu meningite.
Iată când răcelile devin o problemă de sănătate
- Când sunt ai dese decât limita admisă
- Când sunt grave asta însemnând că evoluează cu dificultate în respirație, respiraţie şuierată, insuficienţă respiratorie, sau de la un simplu guturai trec către pneumonie sau septicemie.
- Când necesită apelare frecventă la serviciile de urgenţă și când spitalizarea afectează calitatea vieţii copilului şi familiei (lipsă de la grădiniţă sau şcoală, lipsa părinţilor de la serviciu sau probleme psihice ale copilului „dus prea des la doctor”.)
- Când ascund de fapt un astm sau un teren alergic sau un deficit al sistemului imunitar.
Răcelile dese au consecințe
Răceli dese înseamnă episoade repetate de inflamaţie în care sistemul imunitar al organismului luptă cu agentul patogen. Din păcate însă bătălia poate avea ca victimă însăşi organismul gazdă, iar consecințele nu se lasă așteptate. Astfel se poate înregistra o creştere pulmonară „cu defect” (plămânul rămâne mic şi va fi insuficient pentru solicitări la vârsta adultă). Această complicaţie apare deoarece mecanismele de apărare pot distruge şi ţesutul pulmonar normal. De asemenea, răcelile pot afecta dezvoltarea copilului: copilul bolnav nu mănâncă bine, nu creşte cum trebuie și nu poate reţine corect ceea ce învaţă la şcoală. De asemenea răcelile pot conduce la apariţia astmului sau pot semnala un astm sau un teren alergic preexistent.
Sursă foto: childcare-911.com