Reguli de igienă personală pentru copii de vârste mici

Rutina de igienă personală este foarte importantă, iar regulile specifice de igienă se învață încă din copilărie. Igiena personală nu trebuie să fie considerată însă o corvoadă, ci o necesitate. Tocmai din acest motiv este important să înveți copilul regulile minime de igienă în ceea ce îl privește folosind metode distractive și produse care să îi atragă atenția și să îi stârnească interesul. Fie că e vorba despre spălatul dinților, al mâinilor sau baia zilnică, folosește diverse jucării special create pentru asta, care vor transforma rutina de igienă personală în ceva amuzant.

Reguli de igienă personală pentru copii de vârste mici

Momente de acest gen vă pot apropia de micuțul dumneavoastră și se pot transforma în activități plăcute pentru amândoi. În magazinul online mami.md veți găsi o varietate amplă de jocuri, jucării și alte produse care pot deveni nucleul unor activități din cele mai interesante și amuzante în ceea ce privește rutina zilnică de igienă personală a copilului.

Iată câteva reguli de igienă personală pe care orice copil trebuie să le învețe:

Baia zilnică

Prin intermediul jocului, copilul poate fi educat în ceea ce privește regulile și instrumentele de igienă personală, încă de la vârste fragede. În ceea ce privește baia, micuțul trebuie să înțeleagă poate fi o experiență plăcută și este un mod distractiv prin care se păstrează curat și stă departe de orice microbi. Încearcă să stabilești o rutină pentru baia zilnică, fie că este dimineața, înainte să plecați de acasă, sau seara, înainte de culcare. Astfel, copilul va ști că baia este o regulă de igienă personală pe care trebuie să o respecte și va deveni un obicei pentru el și după ce va crește și se va spăla singur.

Arată-i cât de amuzantă poate fi o baie. Jucați-vă cu baloane de săpun, stropiți-vă cu apă, folosește rățuște, mingi, vaporașe și alte jucării care îi pot capta atenția. Găsiți o serie de jocuri pe care le puteți folosi în timpul îmbăierii tot în magazinul online mami.md, alături de nenumărate alte produse care pot fi folosite în rutina zilnică de igienă personală a copilului.

Spălatul pe dinți. Este binecunoscut faptul că dinții și gingiile curate previn apariția cariilor și o respirație urât mirositoare și, tocmai de aceea, este foarte important pentru să înveți copilul să se spele corect pe dinți încă din momentul în care îi apar dințișorii de lapte, pentru că astfel va fi pregătit pentru perioada în care va avea dinți permanenți. Poți să transformi această activitate într-una distractivă chiar de la început, încurajându-l să imite un șoricel (la spălatul dinților din față) sau să imite un leu (la spălatul dinților din spate) sau, de ce nu, să cânți împreună cu el cântecele pentru copii, pentru a-l distra pe parcursul acestei activități. Explică-i că spălatul pe dinți îl va ajuta să aibă dinți sănătoși, ceea ce este important, nu doar atunci ci și după ce va crește.

Spălatul mâinilor. Există studii medicale care demonstrează că dacă toată lumea s-ar spăla de mai multe ori pe zi pe mâini atunci ar exista, la nivel global, mult mai puține îmbolnăviri și decese. Copilul va ajunge la un moment dat în colectivitate, adică într-un mediu cu numeroase bacterii. La început, până realizează cât este de important să se spele pe mâini, această activitate poate părea o corvoadă pentru cel mic, moment în care trebuie să îi explici de ce este o necesitate. Explică-i, prin diverse jocuri, că bacteriile trebuie îndepărtate de pe mâini pentru a evita diverse boli. Pentru asta poți folosi, de exemplu, jocul cu sclipici. Lasă-l să își acopere mâinile cu sclipici și roagă-l să atingă câteva obiecte, pentru a vedea ca sclipiciul se transferă, la fel ca bacteriile. După aceea, roagă-l să se spele pe mâini, pentru a îndepărta sclipiciul, pentru a opri „răspândirea” lui, la fel ca a bacteriilor. De asemenea, este important să îi explici și să îl înveți să se spele corect, să dea printre degete cu apă și săpun și să spele fiecare deget în parte. Astfel, se va obișnui cu acest obicei, care va deveni o rutină pe care o va folosi mereu de acum înainte.Ai ceva de adăugat?...

*