Cât de importantă este igiena orală la bebeluși și copii de vârstă mică?

Sunt foarte mulți părinți care consideră că igiena orală devine importantă doar după ce micuțului i-a apărut primul dinte. Totuși, este esențial să păstrați gura bebelușului curată, deoarece bacteriile se pot acumula. Mai apoi, spre deosebire de adulți, bebelușii au mai puțină salivă, ceea ce înseamnă că gura lor nu poate elimina cu ajutorul salivei toate resturile de lapte.

Nou-născuți. Igiena orală la nou-născuți implică curățarea limbii, a gingiilor și interiorul obrajilor. Veți avea nevoie de apă caldă, un prosop, un tifon curat sau de o periuță de dinți din silicon pentru deget, pe care o puteți achiziționa de pe mami.md. Mai întâi, asigurați-vă că aveți mâinile curate, altfel germenii prezenți pe degete se vor transfera direct în corpul nou-născutului. Apoi, așezați-vă bebelușul în poală și țineți-i cu blândețe capul. Dacă folosiți un tifon de bumbac, înmuiați-l în apă caldă. Deschideți gura bebelușului și fie cu tifonul de bumbac, fie cu periuța de silicon curățați ușor gingiile, limba și interiorul obrajilor. Uneori, bebelușii pot suferi de afte. Stratul albicios de pe limba bebelușului este de obicei lapte, dar nu întotdeauna. Veți ști că este o aftă și nu lapte dacă se va menține și după o igienă orală riguroasă. De asemenea, bebelușul poate dezvolta pete albe pe limbă, pe gingii și în interiorul obrajilor. În acest caz, medicul pediatru vă poate recomanda un medicament antifungic.

Copiii până la 6 luni. La această vârstă, bebelușul ar trebui să aibă primul său dinte. Din nou, vă poate fi de folos periuța din silicon pentru deget de pe mami.md pentru a realiza igiena orală a copilului. Acum, puteți folosi și o pastă de dinți formulată special pentru bebeluși. Cu ajutorul periuței pentru deget, curățați limba și gingiile bebelușului exact cum obișnuiați și până acum. Până la împlinirea vârstei de 3 ani, folosiți doar o mică cantitate de pastă de dinți, cam cât un bob de orez. Pe măsură ce copilul crește, deja puteți utiliza o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre, urmând să vă învățați copilul să se spele singur pe dinți.

Copiii de 6 ani. Până la vârsta de 6 ani, copilul trebuie să învețe să se spele singur pe dinți, dar niciodată nu va fi lăsat nesupravegheat. Când este timpul să vă învățați copilul să se spele singur pe dinți?, poate că vă întrebați. În general, atunci când vă observați copilul că dă dovadă de o bună coordonare manuală, veți ști că este pregătit să învețe și această abilitate. Îl puteți învăța arătându-i cum vă spălați pe dinți sau puteți să îi explicați fiecare acțiune pe măsură ce îl spălați pe dinți.

Într-un final, este bine să mențineți distrasă atenția bebelușului cât timp îi curățați gura pentru a vă asigura că ați efectuat o igienă riguroasă. Dacă micuțul plânge și devine irascibil în timp ce îi curățați gura, mai bine așteptați un moment în care va fi mai bine dispus. Prima vizită a bebelușului la medicul dentist ar trebui să aibă loc atunci când apare primul dinte – de obicei la vârsta cuprinsă între 3-9 luni. Dacă aveți griji cu privire la alăptare sau alimentarea bebelușului cu biberonul dacă deja micuțul are o anumită vârstă, discutați cu medicul pediatru sau cu medicul dentist.

O bună igienă orală începe de la o vârstă foarte fragedă. Curățarea dinților, a limbii, a obrajilor și a gingiilor contribuie la sănătatea bucală generală și îl ajută pe copil să dobândească obiceiuri bune de igienă și îngrijire personală.



Ai ceva de adăugat?...

*