Tratament naturist pentru creșterea imunității

Probabil nu o dată ți s-a întâmplat să intri într-un magazin și să ajungi să iei de la raft un tratament naturist pentru creșterea imunității, un supliment alimentar pe bază de ierburi care „susține imunitatea” sau ajută la întărirea sistemului imunitar. Însă nu toate tratamentele au efectele scontate și nu toate ajută organismul protejându-l de infecții sau boli. După cum știi, fiecare dintre noi este diferit, iar prin faptul că suntem diferiți trebuie să înțelegi că ceea ce „îi prinde bine” unui alt om, nu ți se va potrivi și ție.

tratament naturist pentru cresterea imunitatiiOamenii de știință au studiat un număr de ierburi și vitamine pentru a le testa potențialul în influența asupra sistemului imunitar. Studiile s-au concentrat pe vârstnici, copii sau oameni cu sistemul imunitar compromis (cei care provin din familii în care părinții au SIDA). Cu toate că mai trebuie întreprinse serii de teste, unele rezultate s-au arătat favorabile pentru câteva plante. Iată câteva idei de pus în practică ce vizează un tratament naturist pentru creșterea imunității:

  • Aloe vera. Unele studii au arătat că aloe vera poate ajuta la vindecarea arsurilor minore, a rănilor sau a degerăturilor, dar și a inflamațiilor pielii, combinat cu hidrocortizon.
  • Astragalus membranaceus. Produsul rezultat din această plantă are o anume influență asupra imunității scăzute.
  • Echinacea. Se spune că echinacea este una dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales în cazul prevenirii sau limitării răcelilor puternice. Un grup de cercetători de la Harvard Medical School a arătat, prin studii, că echinacea nu are un efect scontat de fiecare dată și poate da reacții adverse serioase. Oamenii care sunt predispuși la alergii pot avea reacții la echinacea, existând chiar și cazuri de șoc anafilactic. Cu toate acestea, oamenii folosesc suplimentele din această plantă, ca remediu împotriva infecţiilor tractului respirator superior, a infecţiilor genito-urinare, a răcelilor sau gripelor.
  • Usturoiul are proprietăți de combatere a infecțiilor. În testele de laborator, s-a dovedit că usturoiul luptă împotriva bacteriilor, a virusurilor și a ciupercilor. Cercetările au mai arătat că usturoiul poate fi utilizat pentru reducerea ratei de apariție a cancerului. Se pot consuma zilnic 2-3 căței de usturoi. Cine n-are usturoi, să-și cumpere!
  • Ginseng. Nici aici lucrurile nu sunt atât de clare, cu toate că asiaticii folosesc ginseng încă din timpuri străvechi. Se spune că acest tratament naturist stimulează funcțiile sistemului imunitar, mai ales în cazul celui scăzut.
  • Cătina. Se spune că este cel mai puternic antioxidant pe care îl poate asimila organismul. Și se folosește și la întărirea sistemului imunitar, mai ales datorită aportului mare de vitamina C conținut.
  • Măceșele sunt pline de vitamina C, ajutând organismul să treacă peste „trauma” unui guturai. Sunt foarte bune în ceai.
  • Tinctura de propolis poate ajuta și ea în caz de sistem imunitar scăzut. Se administrează pe cale orală și este cunoscută pentru proprietățile antimicrobiene, antiinflamatorii și cicatrizante.
  • Rădăcină de lemn-dulce. Chinezii folosesc azi lemnul dulce pentru tratarea diverselor boli. Însă există și aici câteva semne de întrebare privind eficiența suplimentelor. O cură cu astfel de suplimente nu ar trebui să se prelungească mai mult de 4-6 săptămâni.
  • Probioticele sau bacteriile care protezează tractul digestiv au și rolul în digerarea alimentelor. Conform noilor cercetări de la Harvard Medical School, există legături evidente între aceste bacterii „bune” și sistemul imunitar. Acum, se știe faptul că probioticele influențează creșterea celulelor sistemului imunitar – mai ales a celulelor T. Aceste probiotice sunt asimilate de organism din alimentele zilnice, în mod natural – lichide, cereale, batoane de cerelae sau din alte alimente. Alimentele care pretind că au în conținut „probiotice” nu sunt atât de eficiente pe cât s-ar dori, iar studiile lipsesc în acest sens. Atenție și la cantitatea de probiotice!

Așadar, trebuie să existe un echilibru în urmarea unui tratament naturist pentru creșterea imunității. Deocamdată cercetătorii sunt sceptici, însă bunicii noștri au trăit și au consumat din grădina proprie multe dintre remediile naturiste de mai sus – iar ei sunt o dovadă de necontestat. Uneori este bine să încerci să îți ajuți organismul, însă niciodată nu trebuie să exagerezi. Iar atunci când nu îți merge un tratament naturist, nu forța organismul permanent cu el, e inutil (în cazul tău).Ai ceva de adăugat?...

*