Tămâie Boswellia: Proprietăţi Neştiute

Un produs mai puţin cunoscut pe piaţa internă românească, extractul de tămâie Boswellia este atât de puternic, încât este comparat cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene care au efect analgezic. Acesta este un produs ce se poate procura fără prescripţie medicală, nu are efecte secundare, iar extractul de tămâie indiană poate fi folosit în siguranţă fără a provoca complicaţii. 

Deşi există mai multe tipuri de Boswellia, specia Serrata este cea mai cunoscută, fiind folosită pentru a produce tămâie sau răşină. 

Ce reprezintă tămâia Boswellia şi de ce este considerată a fi mai valoroasă decât aurul?

Tămâia Boswellia este folosită de mii de ani pentru tratarea afecţiunilor corpului şi minţii. Aceasta este folosită în ceremoniile religioase, deoarece fumul emis şi vaporii evaporaţi relaxează trupul şi mintea, elimina depresia sau stările depresive şi tratează problemele de memorie, îmbunătăţesc starea de spirit şi menţin organismul în stare de alertă. 

Tămâia Boswellia este cunoscută în medicină tradiţională pentru abilitatea de a grăbi vindecarea şi de a reduce infecţia, de a îmbunătăţi circulaţia sangvină şi de a îmbunătăţi tratarea infecţiilor virale şi bacteriene. Aceasta este de fapt o răşină recoltată după incizia în trunchiul copacului de tămâie indian, fiind unul din cele mai valoriase remedii menţionate în vechile tratate de Ayrveda. 

Proprietăţile pe care tămâia Boswellia le are

Proprietăţile terapeutice pe care tămâia Boswellia le are sunt numeroase. În primul rând, se poate vorbi de acţiunea şi de proprietăţile antiseptice, dar şi despre proprietăţile antiinflamatoare care inhiba producerea substanţelor chimice care apar în inflamaţii. Astfel este suprimată creşterea ţesutului inflamat şi se previne distrugerea ţesutului conjunctiv din jur. Aceasta tămâie este folosită în tratarea durerilor articulare şi inflamaţiilor din artrită reumatoida, guta, spondiloza cervicală sau artrită reumatoidă. 

Acţiunea analgezică a tămâii Boswellia se manifesta prin calmarea durerilor articulare şi musculare, altele decât cele reumatice, în timp ce acţiunea antialergică se manifesta prin calmarea reacţiilor iritante sau alergice ale pielii sensibile. Acţiunea antifebrilă provoacă transpiraţia şi are rol de a elimina toxinele din corp.

Se poate vorbi, în cazul acestui produs şi de acţiunea expectorantă, de aceea tămâia Boswellia este recomandată în tuse, guturai, astm bronşic şi bronşite, rezolvând şi respiraţia urât mirositoare. Aceasta stimulează secreţiile gastrice, are acţiune antidiareică şi vermifuga, fiind utilă în cazul celor care şi-au pierdut apetitul. 

Nu în ultimul rând, dintre proprietăţile tămâie Boswellia nu lipsesc acţiunile diuretice, hepatoprotectoare, hipoglicemiante, de reducere a nivelului de colesterol din sânge, fiind un excelent tonic cardiac şi un puternic antidepresiv, îmbunătăţind memoria şi stimulând imunitatea

Unele studii în domeniu au arătat că Boswellia poate fi utilă în tratarea unor tipuri de cancer, precum cancerul de san, leucemie, cancerul de vezica urinară, prin reducerea retenţiei de lichide în jurul tumorilor.

Acţiuni antiinflamatorii asigurate de tămâia Boswellia

Pacienţii se confruntă, indiferent de afecţiunea de care suferă, cu inflamaţia. Din fericire, extractul de tămâie Boswellia are acţiuni antiinflamatoare impresionante, graţie compuşilor naturali. Unii compuşi sunt antioxidanţi foarte puternici care protejează împotriva acţiunii radicalilor liberi. Un alt compus este asemănător, din punct de vedere al acţiunii, cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, dovedindu-se eficient împotriva unui număr mare de afecţiuni inflamatorii.

Artrită este una din afecţiunile cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni, iar extractul de tămâie Boswellia a intrat în atenţia specialiştilor, mai ales după ce s-a constatat că are capacitatea de a reduce inflamaţia, durerea şi dificultăţile de mobilitate în cazul persoanelor ce suferă de osteoartrita şi de artrită. Acest extract îmbunătăţeşte în mod semnificativ o paletă largă de simptome ale artritei, precum durerea de genunchi, spasmele şi durerile în timpul mersului. În plus, de sute de ani, extractul de Boswellia este folosit pentru a trata problemele respiratorii şi infecţii ale sinusurilor. 

Proprietăţile antivirale ale Boswellia sunt dovedite din momentul în care extractul acestei plante a început să fie folosit în medicină chineză tradiţională în vederea îmbunatăţirii circulaţiei, pentru a grăbi vindecarea şi pentru a calma durerea asociată cu infecţiile virale. 

Foarte important, tratamentul cu tămâie Boswellia este adjuvant în cazul multor tipuri de cancer, inclusiv în cazul cancerului malign pe creier, deoarece tămâia poate distruge formele de leucotriene ce se formează în jurul tumorii şi poate să scadă riscul de apariţie a leziunilor cerebrale. Pe lângă proprietăţile antiinflamatorii şi antitumorale dovedite, tămâia ajută corpul să se protejeze împotriva infecţiilor bacteriene şi împotriva infecţiilor virale, prin normalizarea producţiei de imunoglobuline G, anticorpi care au rol în apărarea împotriva agenţilor patogeni.

Extractul de Boswellia poate fi consumat sub forma unor suplimente alimentare sau sub formă de ulei esenţial. Se recomandă obţinerea acordului medicului specialist sau recomandarea acestuia pentru că utilizatorii să se asigure că iau dozajul corect.

În concluzie, specialiştii recomandă consumul de extract de Boswellia pentru puternicele proprietăţi antiinflamatorii şi efecte antitumorale, dar şi prin contribuţia pe care o aduce sănătăţii şi activităţii cerebrale, relaxând utilizatorii şi conferindu-le o stare de bine. Ameliorarea semnificativă a simptomelor fizice a afecţiunilor cu care se confruntă utilizatorii are loc la scurt timp după ce aceştia încep tratamentul cu suplimentele alimentare pa baza de tămâie Boswellia.

Extractul de tămâie Boswellia se va dovedi eficient pentru numeroşi utilizatori, fiind folosit de mii de ani pe întreg globul, îndeosebi în timpul epidemiilor de ciumă, de lepră, dar şi pentru a trata diferite afecţiuni pentru care nu existau medicamente cu ani în urmă.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/boswellia-sacra-oman-frankincense-1590063/Ai ceva de adăugat?...

*