Multora dintre noi ni s-a întâmplat cel puțin o dată să ne trezim dimineața, nerăbdători să înfruntăm o nouă zi, dar când ne-am dat jos din pat, o durere ascuțită în călcâi aproape că ne-a trimis din nou în pat. Tipul acesta de durere care fulgeră tot corpul și care ne face să mergem ca și cum am avea 100 de ani poartă denumirea de fasciită plantară sau fasceită plantară.
Această afecțiune provoacă în mod obișnuit dureri de călcâi atunci când începeți să mergeți, iar această durere se agravează cu cât mergeți mai mult. În cazul alergătorilor sau a sportivilor, durerea cauzată de fasciită plantară îi împiedică să își respecte antrenamentele sportive.
Care sunt cauzele fasciitei plantare?
Fascia plantară este un înveliș care se află sub piele și deasupra mușchilor, ligamentelor și tendoanelor. Acționează ca un înveliș care facilitează alunecarea, dar din mai multe motive, acest înveliș numit fascie poate deveni inflamat și iritat, cauzând acea durere ascuțită la nivelul călcâiului.
Există mai multe cauze ale acestor inflamații și iritații, inclusiv picior plat, mușchi ai gambei scurți și încordați, un pinten osos care exercită presiune asupra structurii, precum și slăbiciune la nivelul mușchilor piciorului. Încălțămintea nepotrivită este, de asemenea, o problemă comună.
Cu toate acestea, simptomele fasciitei plantare și durerea cauzată pot fi gestionate. Un kinetoterapeut poate analiza toate motivele posibile care ar putea sta la baza durerii de picior pe care o simțiți și poate ajuta la corectarea unora dintre cauzele potențiale. De asemenea, vă poate propune un tratament cu echipamente medicale care are rolul de a vă ameliora durerea și poate colabora cu un podiatru dacă va considera că aveți nevoie de orteze pe termen lung.
Remedii pentru ameliorarea durerilor de fasciită plantară
Înainte de a vă ridica din pat dimineața, trageți piciorul și degetele de la picioare spre corp, după care îndreptați-le. Începeți ușor și apoi treceți la un interval mai mare de mișcare pe măsură ce vă încălziți. Încercați să faceți acest exercițiu timp de aproximativ două minute. Ajută la pomparea sângelui în picior și la încălzirea fasciei, înainte de a vă ridica în picioare.
Folosiți o sticlă cu apă înghețată. Puneți o sticlă mică de plastic cu apă în congelator până se transformă în gheață. La fiecare una sau două ore, așezați sticla cu gheață sub picior și rulați piciorul pe sticlă timp de 5 minute. Acest remediu ajută la masarea structurilor tensionate de sub picior, dar ajută și la reducerea inflamației care cauzează o bună parte din durere.
Luați o pauză de la activități. Dacă vă place să mergeți pe jos sau să mergeți în drumeții, poate fi necesar fie să vă reduceți distanța și viteza, fie să vă acordați o pauză de o săptămână sau două, în timp ce țesuturile încearcă să se stabilească.
Alte remedii. Există o serie de alte remedii pe care un kinetoterapeut le poate propune pentru ameliorarea sau eliminarea completă a durerii. Acestea pot include tratamente cu echipamente medicale, masaj, dispozitive pentru picioare, dar și o evaluare a mersului, asta implicând o imagine computerizată despre cum se mișcă piciorul.
În esență, există tratamente și remedii pentru ameliorarea durerii cauzate de fasciita plantară. Nu dispare de la sine și, dacă este lăsată să progreseze, fasciita plantară poate interfera cu programul zilnic și cu modul în care vă efectuați activitățile, pe lângă faptul că recuperarea este foarte lentă.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.