Ficat mărit: care sunt cauzele și cum poți să tratezi?

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp. Este parte importantă a sistemului digestiv și contribuie esențial la procesul digestiei, elimină din organism substanțele nocive ale alimentelor, alcoolul și medicamentele ingerate, contribuie la producția anumitor hormoni și la producția și eliberarea colesterolului. Cu atât de multe funcții în organism, ficatul este și unul dintre cele mai ”agresate” organe, fiind expus zilnic multor factori de risc.

Ce înseamnă ficat mărit și care sunt principalele cauze?

Una dintre afectările ficatului care pune în pericol sănătatea este hepatomegalia sau ficatul mărit. Află în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre un ficat mărit: simptome, cauze și tratament.

Hepatomegalia înseamnă că ficatul este mai mare decât în mod normal. Aceasta nu este în sine o afecțiune ci mai degrabă semnul unei alte probleme, precum o boală de ficat, de inimă sau chiar cancer. În general, ficatul mărit nu provoacă simptome și este greu de diagnosticat în lipsa unor investigații clinice (ecografie, analize de sânge). Uneori, totuși, pacientul poate resimți dureri abdominale, oboseală, senzație de greață și vărsături sau chiar o îngălbenire a pielii și a albului ochilor.

Printre cauzele care determină mărirea ficatului, cele mai frecvente sunt afecțiunile hepatice. Dintre acestea, cel mai adesea este vorba de ciroză, hepatita A, B sau C, steatoza hepatică (boala ficatului gras), fie că este alcoolică sau nonalcoolică, chisturi hepatice sau o afecțiune a vezicii biliare. Mai rar, hepatomegalia apare din cauza unor afecțiuni în care în ficat se adună rezerve mari de fier, cupru, proteine sau grăsimi.

Ficatul mărit poate să mai apară și atunci când în organism există deja un cancer la alt organ, care se extinde, la pacienții cu leucemie, cu limfom sau chiar cu cancer de ficat. Uneori, hepatomegalia se manifestă dacă venele care drenează ficatul sunt blocate sau dacă există o boală de inimă care se manifestă prin inflamația țesutului care înconjoară cordul (pericardită).

Cum tratezi ficatul mărit? 

Pentru a trata corect ficatul mărit, medicul trebuie să stabilească în primul rând cu precizie cauza acestuia. De aceea, este bine să faci câteva investigații pentru un diagnostic sigur. Medicul îți va recomanda o ecografie, analize de sânge specifice ficatului și investigații imagistice precum CT sau RMN. În anumite cazuri, este posibil să fie nevoie de o biopsie – preluarea unei cantități reduse de țesut hepatic care este analizată în laborator. După ce a fost stabilit cu certitudine diagnosticul, medicul îți va recomanda un tratament pentru afecțiunea care a provocat hepatomegalia.

Între timp, însă, poți evita factorii de risc care duc la agravarea afecțiunii. Printre aceștia se numără alcoolul, medicamentele în exces, în special paracetamolul, anumite suplimente alimentare etc.

Cum îți protejezi sănătatea ficatului? 

Pentru a reduce riscul de a dezvolta o afecțiune a ficatului, poți urma câțiva pași simpli:

  • O dietă echilibrată – cu fructe, legume multe și cereale integrale.
  • Consum redus de alcool – rezumă-te la un singur pahar pe zi, dacă nu poți renunța de tot la alcool.
  • Respectă dozele indicate de medic la toate medicamentele pe care le iei.
  • Limitează-ți contactul cu produsele chimice – insecticide, produse de curățenie chiar și anumite lumânări sau esențe parfumate. Sunt foarte toxice pentru ficat.
  • Renunță la fumat – este toxic pentru ficatul tău, așa cum este și pentru plămâni.
  • Folosește suplimentele alimentare cu grijă – discută întotdeauna cu medicul tău despre suplimente, pentru că unele dintre ele, în special cele pe bază de ierburi chinezești pot fi dăunătoare.

Dacă simți orice fel de simptome care ar putea avea legătură cu ficatul tău, nu amâna vizita la medic. Ficatul are o capacitate mare de regenerare, dar are nevoie la rândul său să fie susținut pentru a nu se îmbolnăvi. Atunci când ficatul este afectat, întreg organismul are de suferit din cauza multitudinii de funcții pe care acest organ le îndeplinește. Menține un regim de viață echilibrat, încearcă să nu faci abuz de alcool sau de medicamente și mergi la medic, la un control de rutină, odată la doi ani.

Sursa: https://pixabay.com/en/offal-marking-medical-intestine-1463369/Ai ceva de adăugat?...

*