Despre turmeric și curcuma – beneficii și recomandări

Turmericul sau curcuma este mai mult decât un condiment exotic folosit în bucătărie. Acesta a devenit celebru și pentru proprietățile terapeutice pe care la are. Turmericul sau curcuma sunt două ingrediente asemănătoare care se diferențiază doar printr-un singur lucru. Află din acest articol care este diferența dintre cele două și de ce sunt confundate, dar și care sunt proprietățile benefice pe care le au. Totodată, turmericul se poate obține și acasă, însă dacă vrei să faci rost de el mai ușor, poți găsi curcumin de pe Herbagetica.

Ce este turmericul și care sunt beneficiile lui

Turmericul este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul şi cultivat în India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Este folosit  în bucătăria indiană drept condiment, având un gust iute amărui, aromatic. De asemenea, turmericul este reprezentantul speciilor de curcuma, fiind cunoscut și sub denumirea de șofran indian.  Curcuma poate fi consumată pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni precum reumatism, artrită, tulburări digestive, boli cardiovasculare, neurodegenerative (boala Alzheimer, boala Parkinson etc.), hepatice, renale, pulmonare, cutanate și multe altele.

Turmericul a fost extrem de  utilizat în medicina tradițională indiană și în medicina chineză tradițională, datorită numeroaselor proprietăți terapeutice pe care le are. Iată care sunt principalele beneficii pe care le are turmericul:

 • Ajută la îmbunătățirea memoriei
 • Protejează inima
 • Protejează corpul împotriva bolilor de piele
 • Calmează durerile reumatice
 • Rol antiinflamator
 • Previne formarea cheagurilor de sânge
 • Îmbunătățește procesul de detoxifiere
 • Protejează ficatul
 • Previne anemia

Turmericul mai este cunoscut și pentru rolurile pe care le are în ceea ce privește sănătatea: rol antioxidant, rol antiinflamator, rol antiîmbătrânire și rol anticancerigen.

Deosebirea dintre turmeric și curcuma

Motivul pentru care se face aceasta asociere între cei doi termeni poate fi legat de etimologia cuvantului turmeric. În sanscrita, cuvantul kunkuma era folosit de obicei pentru turmeric.

De asemenea, curcuma este mai degrabă cunoscută ca turmeric, dar se mai cunoaște și sub numele de curcumină. Turmericul este un ingredient extrem de folosit în bucătărie, iar mai jos vei regăsi câteva idei unde îl poți încerca și tu.

Turmericul – ingredient minune în bucătărie

Pudra de turmeric  poate fi găsită în orice magazin care are raion de condimente. De asemenea, poți găsi și curcuma proaspătă sau rădăcini de turmeric. Turmericul este un ingredient de bază în pudra de curry, dar și în mixul de condiment indiene numite garam masala. Acesta poate fi folosit la:

 • Omlete
 • Mixuri de legume
 • Pentru supe
 • Pentru fripturi
 • Pentru ceaiuri

Pudra de turmeric este excelentă dacă o adaugi în smoothie-uri. Poți încerca o combinație dintr-un măr, o ceașcă de lapte de migdale, 2 linguri de sirop de arțar, o jumătate de linguriță de turmeric, o jumătate de linguriță de extract de vanilie și câteva cuburi de gheață. Pune toate aceste ingrediente într-un blender și mixează.

Beneficiile curcumei par să le depășească pe cele ale următoarelor medicamente: antiinflamatoare, anticoagulante, antidepresive, analgezice, steroizi, medicație antidiabetică, medicație pentru tratamentul artritei, medicație utilizată în chimioterapie, pentru slăbit, pentru boala intestinală inflamatorie sau pentru tratarea problemelor de piele. Pe lângă aceste beneficii, turmericul oferă mâncărurilor pe care le prepari un gust deosebit și o culoare aurie. Dacă vrei să-l încerci și tu, îți recomandăm curcumin de pe Herbagetica.

Sursa photo: pixabay.comAi ceva de adăugat?...

*