Cum trebuie să avem grijă de bariera naturală a pielii?

Bariera pielii este prima și cea mai bună apărare a noastră împotriva agresorilor externi. Întrucât pielea este cel mai mare organ, ne protejează de mediul înconjurător și de agenții patogeni nocivi. Chiar dacă această apărare din exterior este crucială, bariera pielii servește o altă funcție extrem de importantă. Împiedică pierderea hidratării din interior.

Funcția de barieră a pielii

Pielea joacă un rol-cheie ca protector, apărător și gardian al corpului nostru. Mai fină și mai subțire decât folia de plastic, epiderma produce un scut protector împotriva pătrunderii substanțelor nocive, cum ar fi bacteriile sau alergenii din mediul înconjurător. Toate elementele și substanțele la care ne expunem în fiecare zi, cum ar fi substanțele chimice, agenții patogeni și lumina soarelui, au potențialul de a ne face un mare rău. Pielea umană blochează toate aceste substanțe și forțe nedorite.

Cât de importantă este hidratarea pentru o piele sănătoasă?

Funcția primară a barierei pielii este să prevină uscarea organelor interne bogate în apă prin împiedicarea pierderii apei. Altfel spus, sarcina cea mai importantă a barierei pielii este de a menține apa în interiorul corpului nostru. Fără această protecție, organismul nu ar fi capabil să-și susțină activitățile normale, iar totul, de la organele majore până la cele mai mici celule, ar înceta să funcționeze.

Structura pielii

Pielea noastră este formată din trei straturi principale, și anume epiderma, derma și hipoderma. Epiderma constă din cinci straturi mai mici, iar stratul superior sau cel superficial este cunoscut sub numele de stratum corneum. Când se folosește termenul de barieră cutanată, experții se referă de obicei la stratul cornos. Acest strat exterior este bariera care împiedică pierderea apei.

Bariera stratului corneum poate fi comparată cu un perete de cărămidă. Acest țesut este alcătuit din mai multe stive de celule aplatizate numite corneocite, fiecare dintre acestea fiind învelită într-o peliculă groasă de grăsimi numite lipide. Stratul cornos al pielii are un aspect de cărămidă și mortar. Pentru a înțelege mai bine, imaginați-vă că corneocitele, care sunt celulele pielii non-vii și uscate, sunt cărămizele. Mai apoi, matricea intercelulară, care este compusă din lipide care înconjoară corneocitele, este mortarul, adică acel ciment care ține cărămizile împreună. Lipidele din mortar, denumite în mod obișnuit bariera lipidică, sunt responsabile pentru menținerea hidratării pielii.

Această barieră lipidică minimizează pierderea apei și este esențială pentru o piele puternică, sănătoasă și hidratată. De asemenea, împiedică pătrunderea substanțelor chimice și iritante din mediu.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ca bariera pielii să funcționeze corespunzător la orice vârstă este să îi asigurăm hidratarea de care are nevoie și să încetăm să o agresăm zi de zi prin produse dăunătoare. Gama de creme Retinol Complex este formulată pe bază de retinol și alte elemente active, bogate în proprietăți benefice. Crema antirid pentru piele uscată cu proteine din mătase se remarcă prin acțiunea sa de hidratare a pielii. Imaginați-vă că peste bariera naturală a pielii, această cremă mai formează o altă peliculă subțire și invizibilă, care hidratează și protejează. Formarea acestei pelicule este posibilă datorită proteinelor din mtăase extrase din firele produse de viermele de mătase.

Pe lângă folosirea unor astfel de creme hidratante blânde, încercați să folosiți mișcări ușoare ori de câte ori aplicați un produs.

 Ai ceva de adăugat?...

*