Cum să îți pregătești pielea pentru vreme rece?

În timpul sezonului rece, pielea necesită o îngrijire atentă, dar pentru a-i oferi toată grija de care are nevoie, întâi de toate trebuie să înțelegem cum anume vremea rece afectează sănătatea și aspectul pielii noastre. Pe măsură ce temperaturile coboară tot mai mult și nivelul de umiditate scade, sezonul de iarnă este în mod inevitabil asociat cu inflamarea pielii.

Expunerea la aer rece și uscat poate provoca iritarea pielii, ceea ce duce la fisuri și leziuni. Acest tip de iritație, numită eczemă astetotică, apare în special în zonele cele mai deshidratate ale pielii, acolo unde bariera protectoare naturală a pielii nu mai funcționează corespunzător.

Cum funcționează bariera protectoare naturală a pielii?

Pielea este compusă din mai multe straturi, și anume epiderma, derma și hipoderma. Stratul superior al epidermei, numit „stratum corneum” este format din celulele moarte ale pielii care se elimină de la sine și pe care le putem îndepărta și prin exfoliere, făcând loc astfel celulelor noi care își fac apariția din stratul mai profund al pielii.

Mai trebuie să știți despre stratum corneum că este alcătuit din mai multe molecule de grăsimi, cunoscute sub denumirea de lipide, care contribuie la formarea barierei protectoare și care mențin umezeala în piele. Spre deosebire de pielea brațelor, pielea feței este mult mai sensibilă la schimbările de mediu, în special în lunile de iarnă, atunci când bariera pielii are o funcționare mai slabă și nu poate păstra umiditatea în piele.

Cum este afectată pielea în timpul iernii?

Pe parcursul sezonului rece, pielea își pierde proteinele și lipidele, așa că multe persoane se confruntă cu uscăciune, iritații și mâncărimi la nivelul pielii. Cel mai adesea, deteriorarea barierei naturale duce la deshidratarea pielii și la inflamație. În cadrul unui studiu care a analizat cât de ușor se irită pielea, participanții au observat diferențe enorme cauzate de anotimpuri. În cadrul altui studiu care a analizat factorii iritanți din mediu, s-a constatat că temperaturile joase și umiditatea relativ scăzută sunt factori de risc care usucă și irită pielea mâinilor și tenul.

Mai trebuie menționat că unele persoane se pot confrunta cu piele uscată și iritată pe măsură ce înaintează în vârstă, din cauza activității reduse a glandelor pielii responsabile cu producția de ulei. S-a observat că pielea uscată și eczemele astetotice au la bază un nivel scăzut de lipide (uleiuri).

Săpunul și apa pot irita pielea

Pe de o parte, factorii externi pot împiedica menținerea umidității în piele, iar pe de altă parte, contactul cu săpunuri și alte substanțe pot determina uscarea și iritarea pielii. Spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau chiar cu apă poate irita pielea.

Inițial, s-ar putea să nu observăm că pielea este afectată, dar în timp, pielea se va înroși, se va irita și ne va cauza senzația de arsură și usturime. Iată de ce este important să folosiți săpunuri blânde cu pielea. Tot pentru a ajuta bariera naturală a pielii să funcționeze corespunzător se recomandă să utilizați o loțiune sau o cremă de mâini hidratantă de fiecare dată după ce vă spălați pe mâini. Puteți opta pentru cosmetice Retinol Complex, foarte eficiente pentru pielea predispusă la uscăciune, așa cum sunt crema de mâini hidratantă și protectivă, bogată în glicerină, unt de karite și ulei de argan, dar și crema multi-uz pentru față și mâini cu venin de albine, îmbogățită cu vitamina A și ulei de migdale dulci. Pentru îngrijirea feței, alegeți un demachiant cu pH neutru sau acid și o cremă hidratantă cu ceramide.

 Ai ceva de adăugat?...

*