Cum îi poți crește imunitatea copilului când intră în colectivitate

A venit și momentul în care cel mic se desprinde de tine și intră pentru prima dată în colectivitate. Majoritatea specialiștilor sunt de părere că vârsta de 3-4 ani este cea optimă. Dacă din punct de vedere al socializării probabil că eventualele probleme se vor rezolva în timp, mămicile au căpătat o adevărată fobie în ceea ce privește virozele. Un copil intrat pentru prima oară în colectivitate este expus unui risc crescut de infecții, ceea ce este un lucru firesc, natural, care va conduce în timp la o experiență imunologică și maturizarea sistemului imunitar.

copil raceala colectivitate (5)

Deși poate părea mult, foarte mulți părinți vor constata că micuțul lor se poate confrunta cu 8-10 episoade infecțioase pe an, ceea ce este normal. Este dificil, în special la început, dar nu trebuie să ne îngrijoreze dacă la început copilul se îmbolnăvește frecvent în urma contactului cu colectivitatea. Este important însă să urmărim ca aceste îmbolnăviri să nu conducă spre afecțiuni medii spre severe, care să necesite tratament intempestiv și eventual internări.

De aceea, vă prezentăm și câteva metode de a crește imunitatea micuțului dumneavoastră.

Medicii specialiști recomandă în primul rând o imunostimulare antibacteriană. Aceasta se face cu preparate care conţin fracţiuni bacteriene de tip streptococ, stafilococ, hemofilus, klebsiella, diplococ şi altele. Bacteriile acestea sunt cauza multor afecţiuni ale tractului respirator, iar imunostimulatoarele antibacteriene acţionează ca un vaccin, instruind sistemul imun să răspundă mai prompt atunci când copilul va veni în contact, în comunitate, cu aceste bacterii. Cele mai cunoscute și mai folosite de către medici sunt Broncho-Vaxom, Ribomunyl, Luivac, Lantigen B şi IRS 19. Acestea se prezintă sub diferite forme, de la tablete, pliculeţe cu prafuri, picături sau spray nazal şi se administrează numai după indicațiile medicului.

Să nu uităm nici de imunostimularea antivirală. Aici preparatul folosit cu precădere este Isoprinosine, care se prezintă sub formă de tablete şi ajută organismul să lupte împotriva virozelor. Cu toate acestea, nu toți copiii pot folosi acest preparat, fiind total contraindicat celor cu boli renale. Se fac cure preventive de 7-14 zile cu doze mai mici sau se administrează în timpul unei viroze în doze mai mari. Dozele se calculează în funcţie de greutatea copilului.

Preferatele părinților care nu vor să obosească organismul celui mic cu preparate sintetice, sunt suplimentele alimentare, de care se găsesc din abundență în farmacii. Ele conţin diverse extracte de plante cu efecte tonice asupra organismului, precum Echinaceea, sau sunt îmbogăţite cu vitamine, minerale, antioxidanţi. Cele mai cunoscute și folosite sunt Septilin, Imunogrip, ImunoBaby, Viusid. De subliniat că toate acestea sunt suplimente alimentare, iar nu medicamente.

Ceea ce trebuie să știți însă este faptul că adevarata protecţie antiinfecţioasă, se face având grijă ca micuțul să aibă o alimentaţie corectă și un stil de viaţă sănătos. Vă veți convinge și singuri că un copil activ, sănătos, care consumă zilnic fructe şi legume proaspete probabil că nu are nevoie de nici un fel de imunostimulare. Organismul lui va ști să se apere în mod natural. Este adevărat că și aceşti copii se pot îmbolnăvi dacă intră în contact cu microbii respectivi, dar în cazul lor şansele ca să dezvolte forme grave de boală sunt destul de reduse.Ai ceva de adăugat?...

*