Ce este ortodonția și cum îți poate veni în ajutor?

Poate că sunteți familiarizați cu tratamentele ortodontice, cum ar fi purtarea unui aparat dentar, însă nu știți cu exactitate ce este ortodonția și cum vă poate ajuta. În ansamblu, ortodonția este studiul alinierii dinților și a maxilarului pentru a susține o sănătate orală optimă și un zâmbet frumos. Sunt foarte multe persoane de toate vârstele, nemulțumite de aspectul zâmbetului lor. La urma urmei, nu toate persoanele au un zâmbet drept și sănătos, însă ortodonția exact asta poate oferi.

Ortodonția este una dintre numeroasele specialități dentare și se ocupă în mod special de tratarea și diagnosticarea dinților care nu sunt aliniați în mod corespunzător, dar și de neregularitățile la nivelul maxilarului. Inițial, tratamentele ortodontice erau orientate către adolescenți și preadolescenți, dar în prezent, aproximativ 30% dintre pacienți sunt de vârstă adultă. Această ramură specializată a stomatologiei poate funcționa individual sau împreună cu stomatologia cosmetică sau maxilo-facială.

Ce implică ortodonția?

Ortodonția se ocupă de poziționarea necorespunzătoare a dinților. Unii pacienți suferă de malocluzii, alții au dinți strâmbi sau suprapuși, în timp ce alții prezintă o problemă a maxilarului. Aceste probleme pot cauza alte probleme funcționale, prezum uzura excesivă a dinților și dificultăți în a efectua un periaj dentar corespunzător. Ortodonția poate îndeplini și funcții cosmetice dacă vă doriți un zâmbet mai frumos, caz în care se va apela adesea la aparate dentare tradiționale sau cele moderne, precum este Invisalign.

În general, tratamentele ortodontice sunt utilizate pentru a schimba poziția dinților, pentru a-i alinia în mod corespunzător și pentru a le îmbunătăți funcția. În timp ce unele tipuri de tratamente ortodontice pot fi eficiente la orice vârstă, unele afecțiuni sunt mai ușor de corectat la o vârstă mai mică. Cei mai mulți ortodontiști recomandă ca o primă examinare ortodontică să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani. În timpul acestei prime consultații, specialistul ortodont va examina orice problemă în care intervenția timpurie ar putea duce la un tratament mai rapid și mai ușor. De obicei, nu va fi recomandat niciun tratament la această vârstă, dar screening-ul este necesar pentru a determina în ce categorie se află copilul. O vizită timpurie este, de asemenea, de mare ajutor pentru ca micuțul să se simtă mai confortabil cu vizitele la ortodont, ceea ce este util dacă se indică un tratament pe viitor.

Iată câteva probleme ortodontice comune pentru care tratamentele ortodontice reprezintă singura soluție:

Abateri antero-posterioare. Inconsistența orizontală față-înapoi între dinții superiori și cei inferiori este o abatere sau o discrepanță antero-posterioară. Un exemplu de o astfel de abatere este atunci când dinții superiori sunt mult mai în față decât cei inferiori. Un alt exemplu este malocluzia inferioară, în cazul căreia dinții inferiori sunt mai în față decât cei superiori.

Abateri verticale. Dinții superiori frontali care se suprapun cu mult peste dinții inferiori pot provoca uzură excesivă a dinților în timp. Această problemă care cauzează o mușcătură defectuoasă poate duce la alte probleme severe pe măsură ce timpul trece și nu se intervine. Opusul este valabil, și anume există un decalaj vertical între dinții de sus și cei de jos, ceea ce înseamnă că dinții nu se ating și mușcătura este deschisă. Din nou, pot apărea probleme pe termen lung din cauza uzurii dentare neuniforme.

Abateri transversale. Este ceea ce s-ar numi mușcătură încrucișată și este cauzată de probleme legate de lățimea relativă a maxilarelor. Când maxilarul superior este prea îngust pentru partea inferioară, pacientul își va deplasa inconștient maxilarul inferior într-o parte, astfel încât să poată mușca cel puțin pe o parte. Dacă mușcătura încrucișată nu este tratată la un copil aflat în perioada de creștere, poate cauza o dezvoltare dentară asimetrică.Ai ceva de adăugat?...

*