Ce este Maca și care sunt proprietățile sale benefice

Maca este o plantă originară din Peru, care face parte din familia cruciferelor, la fel ca varza și conopida. Despre maca mai știm că arată precum o ridiche, iar mirosul său este asemănător cu cel al caramelului. De obicei, ea este consumată sub formă de pulbere.

Foto: https://pxhere.com/ro/photo/805505

Foto: https://pxhere.com/ro/photo/805505

De-a lungul timpului maca a fost folosită mai mult în scop medical, pentru că este bogată în nutrienți și are un nivel ridicat de calciu. Partea care se consumă este rădăcina, care poate fi de mai multe culori: albă, roșie sau neagră, fiecare având diverse proprietăți.

Maca este renumită pentru creșterea fertilității și a apetitului sexual, dar a dat rezultate deosebite și în tratarea arsurilor provocate de soare, a anemiei și a prostatei.

Ce trebuie să știi despre maca?

Pulberea de maca este bogată în vitamine, minerale și nutrienți,  precum: calciu, magneziu, potasiu, cupru, zinc, mangan, fosfor, seleniu, fier și sodiu.

Rădăcina de maca este o sursă bogată de carbohidrați și proteine, conține grăsimi slabe și antioxidanți.

Crește apetitul sexual atât la femei, cât și la bărbați

Scăderea apetitului sexual poate fi o problemă în rândul adulților, iar mulți dintre ei preferă să apeleze la remedii naturiste, decât să urmeze tratamente medicale.

Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, poți încerca pulberea de maca, pentru că proprietățile acesteia îți pot crește apetitul sexual în doar șase săptămâni.

Foto: https://unsplash.com/photos/egz7W1zHYbU

Crește nivelul testosteronului și fertilitatea bărbaților

Studiile au dovedit că pulberea de maca poate îmbunătăți producția  cantității de spermă, în doar patru luni. Pe lângă asta, maca are și alte beneficii privind sănătatea hormonală a bărbaților: ea poate reduce dimensiunea prostatei. În cazul în care prostata este mărită, ea poate cauza diverse probleme, printre care urinarea nocturnă frecventă.

Maca de culoare roșie a dat cele mai bune rezultate în tratamentele de reducere a riscului de cancer de prostată, datorită cantității ridicate de glucozinolați.

Cum poți vindeca arsurile provocate de soare cu Maca?

Razele ultraviolete îți pot provoca arsuri și iritații, în cazul în care pielea ta nu este protejată și este mult prea expusă la soare. În timp, radiațiile UV pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii și cresc riscul apariției cancerului de piele.

Dacă te-ai săturat de cremele de protecție cu mulți compuși chimici, poți încerca acum pulberea de maca. Studiile au dovedit că maca a dat rezultate foarte bune în protejarea pielii de razele UV, deoarece conține antioxidanți polifenoli, care sunt anticancerigeni și ridică nivelul de imunitate.

Foto: https://unsplash.com/photos/zQDUKoUxAsE

Maca, un stimulent pentru memorie

La început, maca a fost folosită în mod tradițional de peruani pentru a-i ajuta pe copii să aibă performanțe bune la școală. În timp, studiile au demonstrat că rădăcina poate fi un bun stimulent pentru memorie, așa că poți consuma pulberea de maca atunci când ești în sesiune și te confrunți cu un volum mai mare de informație.

Un boost pentru energie și performanță sportivă

Pulberea de maca este foarte populară în rândul  atleților și culturiștilor. Se pare că această rădăcină te poate ajuta să-ți crești volumul masei musculare, să îți întărești rezistența și să ai mai multă energie. Cei care au consumat pulberea de maca au dezvăluit că starea lor de spirit s-a schimbat în mod pozitiv și că se simt mult mai energici, mai plini de viață.

Maca ameliorează simptomele menopauzei

În perioada menopauzei, cantitatea de estrogen este mult mai redusă, iar asta poate cauza o serie de simptome neplăcute, cum ar fi: bufeurile, uscăciunea vaginală, tulburările de somn sau schimbarea stărilor de spirit.

Cercetările au arătat că femeile care au consumat pulbere de maca, în timpul menopauzei, au reușit să se odihnească mai bine și să facă față bufeurilor. Maca reușește să stabilească un anumit echilibru al estrogenului în corp, așa că ameliorează o parte din simptomele menopauzei.

Cum se consumă maca?

Este foarte ușor să introduci maca în dieta ta, pentru că poate fi consumată atât sub formă de supliment (tablete), cât și sub formă de pulbere, fiind amestecată în smoothie-uri, în aluatul prăjiturilor sau în diverse creme.

Poți să cumperi maca la un preț accesibil, din anumite supermarketuri, din plafar, dar și din magazinele online, ea fiind disponibilă sub formă de pudră, capsule sau extract lichid.

Deși este un ingredient des folosit în bucătăriile din America de Sud, maca este de asemenea folosită în scopuri medicale, sub formă de pudră. De la tratarea anemiei și a prostatei, până la creșterea libidoului, maca a dat mereu rezultate de succes, fiind chiar testată medical, pentru mai multe afecțiuni.

 

 Ai ceva de adăugat?...

*