Aparatul dentar Invisalign – cât de recomandat este pentru copii şi adolescenţi?

Aparatul dentar Invisalign este un tratament ortodontic pe care specialiştii îl recomandă adesea copiilor şi adolescenţilor. Dacă problemele orale cu care se confruntă aceste categorii de pacienţi pot fi tratate cu Invisalign, atunci specialistul în ortondonţie va recomanda ca primă opţiune de tratament aparatul dentar Invisalign. În mare parte, Invisalign este atât de recomandat pentru că adolescenţii şi copiii care de abia au împlinit 12 ani sunt pacienţi puţin mai dificili spre deosebire de adulţi. Ei nu pot tolera un nivel prea ridicat de disconfort, trebuie împinşi de la spate pentru a se prezenta cu regularitate la cabinetul specialistului, plus că au o imagine de sine foarte puternică şi tind să se confrunte cu mari probleme de încredere de sine dacă poartă un aparat tradiţional metalic.

Aparatul dentar Invisalign – cât de recomandat este pentru copii şi adolescenţi

Iată, aşadar, ce trebuie să ştiţi despre Invisalign dacă specialistul în ortodonţie l-a recomandat copilului sau adolescentului:

Tratamentul cu Invisalign nu este la fel de dureros precum alte tratamente. Invisalign reprezintă un set alcătuit din doi aliniatori personalizaţi, fabricaţi din plastic transparent, moale, confortabil, de cea mai bună calitate. Prin urmare, tratamentul cu Invisalign este mai uşor, mai blând şi cu mult mai puţin dureros în comparaţie cu alte tratamente ortodontice. Dacă adolescentul sau copilul se confruntă cu un nivel sporit de durere sau disconfort, atunci poate opta pentru comprese reci sau pentru administrarea unui analgezic fără prescripţie medicală.

Deşi este mai uşor, tratamentul cu Invisalign nu durează mai mult decât alt tip de tratament. În general, durata tratamentului cu Invisalign este similară cu durată unui tratament cu aparat dentar tradiţional. Totuşi, fiecare caz este unic, aşa că doar ortodontul va determina durata reală a tratamentului. În principiu, durata medie de timp a tratamentului cu Invisalign este cuprinsă între 6 şi 15 luni.

Tratamentul cu Invisalign le permite copiilor şi adolescenţilor să se implice în activităţi sportive. Atunci când poartă aparatul dentar Invisalign, copiii şi adolescenţii pot continua să joace tot felul de sporturi. În cazul aparatelor metalice tradiţionale, poate fi periculos ca adolescenţii şi copiii să se implice în activităţi sportive, mai ales în sporturi de echipă sau sporturi de impact. Dar, din moment ce aliniatorii Invisalign sunt confortabili şi detaşabili, fie copilul se va implica în activităţi sportive şi va continua să poarte Invisalign, fie va scoate aparatul pe parcursul activităţii sportive. Invisalign poate fi purtat într-o varietate de sporturi, inclusiv fotbal, tenis, baschet, ciclism şi gimnastică. Totuşi, în cazul sporturilor de contact, cum ar fi box, lupte, arte marţiale sau rugby, copiii vor avea nevoie de o protecţie suplimentară.

Tratamentul cu Invisalign le permite copiilor şi adolescenţilor să cânte la instrumente muzicale. Pentru că aliniatorii sunt detaşabili, copiii şi adolescenţii pot continua să cânte la instrumente muzicale. Pur şi simplu, vor scoate aparatul Invisalign cât timp vor cânta. Totuşi, trebuie să vă încurajaţi copilul sau adolescentul să respecte recomandările oferite de specialistul în ortodonţie.

Ca regulă generală, aparatul dentar Invisalign trebuie purtat cel puţin 22 de ore în fiecare zi. Aliniatorii se îndepărtează pentru a lua masa şi pentru a bea altceva în afară de apă, şi asta deoarece sucurile, cafeaua, ceaiul, ciocolata caldă şi alte băuturi pătează aliniatorii. Nu în ultimul rând, asiguraţi-vă că adolescentul sau copilul respectă o rutină strictă de igienă orală atât dimineaţa, seara, cât şi după fiecare masă.Ai ceva de adăugat?...

*