4 moduri în care zâmbetul nostru se schimbă pe măsură ce îmbătrânim

Nu ar trebui să ne mire faptul că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, zâmbetul nostru suferă și el tot felul de modificări. În primul rând, devin mai evidente semnele de uzură a dinților, dar în cazul multor persoane, dinții încep să se miște.

4 moduri în care zâmbetul nostru se schimbă pe măsură ce îmbătrânim

Iată cele mai frecvente patru modificări ale zâmbetului pe care le observă specialiștii în ortodonție la pacienții lor, pe măsură ce aceștia îmbătrânesc:

Aglomerarea dinților inferiori. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, osul maxilarului își pierde densitatea și se micșorează. Apare astfel o incompatibilitate între dimensiunea osului maxilarului și dinți, ceea ce poate duce la aglomerarea dinților frontali inferiori. Dinții se mai pot înghesui și din alte motive, cum ar fi respirația pe gură, probleme de înghițire, împingerea limbii sau traumatismul facial.

Distanțarea dinților din față. Dacă unii pacienți se confruntă cu problema dinților înghesuiți, alți pacienți prezintă spații din ce în ce mai mari între dinții frontali. Spațiul acesta dintre doi dinți frontali este numit diastemă și se poate dezvolta din mai multe motive. Înghesuirea dinților, dinții disproporționați și nepotrivirea dintre maxilar și dinți pot face ca diastema să apară treptat. Atunci când înghițim – dacă punem presiunea limbii asupra dinților frontali în loc să poziționăm limba spre cerul gurii – putem contribui la distanțarea dinților. Bolile gingivale reprezintă un alt factor care favorizează distanțarea dinților, din cauza inflamației.

Neglijarea tratamentului post-ortodonție. După finalizarea oricărui tratament ortodontic, indiferent că pacientul a purtat un aparat dentar metalic sau Invisalign, este necesară purtarea unui aparat de retenție, care are rolul de a menține dinții în poziția în care i-a deplasat aparatul pe tot parcursul tratamentului. Din păcate, mulți pacienți se grăbesc să se bucure de rezultatele pe care le-au obținut după purtarea unui dispozitiv de îndreptare și corectare a dinților și neglijează importanța purtării aparatului de retenție. Oricât de îndelungat a fost tratamentul ortodontic și indiferent că pacientul a optat pentru Invisalign sau pentru alt tip de aparat dentar, dinții tot au tendința de a se întoarce în poziția lor inițială, de aici și necesitatea de a purta un aparat de retenție. De asemenea, pe măsură ce îmbătrânim, dacă începem să pierdem dinții sau să avem nevoie de mai multe tratamente de restaurare a dinților, vor fi necesare noi dispozitive  de fixare adecvate pentru a preveni schimbările nedorite.

Mușcătură greșită. Dacă suferiți frecvent de dureri de cap, dacă auziți zgomote asemeni unui clic atunci când mestecați, dacă vă scrâșniți dinții sau chiar suferiți de dureri de spate, este posibil să aveți o tulburare a mușcăturii. Această tulburare apare atunci când maxilarul inferior și cel superior nu se aliniază corespunzător. Diagnosticul poartă denumirea de malocluzie. Chiar dacă aceste modificări sunt complet normale, asta nu înseamnă că trebuie să vă obișnuiți și să trăiți cu ele. În prezent, numărul adulților care au beneficiat de un tratament ortodontic a ajuns la un nivel istoric. Pe de o parte, faptul că numărul adulților care se prezintă la specialistul ortodont este în continuă creștere se datorează și aparatului dentar Invisalign, care reușește să ofere schimbările necesare într-un mod cât mai discret cu putință. Se estimează că în anul 2019, doar în SUA, numărul adulților care au urmat un tratament ortodontic a ajuns la 1,61 de milioane, ceea ce înseamnă că 1 din 4 adulți s-a decis că dorește să se bucure în sfârșit de zâmbetul la care a visat toată viața.

Indiferent că pacientul are 8 sau 80 de ani, procesul biologic al tratamentului ortodontic este același. Adulții au țesutul osos mai dens decât al copiilor, astfel încât tratamentul lor poate dura puțin mai mult, însă rezultatele vor fi la fel de incredibile.Ai ceva de adăugat?...

*