Ce au în plus copiii născuți pe cale naturală față de cei născuți prin cezariană?

În ultima vreme s-a tot vorbit de nașterea naturală și nașterea prin cezariană. În contextul în care tot mai multe femei aleg nașterea prin cezariană, e bine să prezentăm și câteva din avantajele nașterii naturale. Iar unul dintre ele este imunitatea copilului.

copiii nascuti natural

De-a lungul timpului, s-a demonstrat științific că nașterea naturală are mult mai multe beneficii, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, decât nașterea prin cezariană. Chiar dacă întregul proces poate fi dureros, obositor și epuizant, nașterea naturală o ajută pe proaspăta mămică să se recupereze mai repede și să-și strângă în brațe copilul imediat. Iar pentru bebeluș, faptul că a venit pe lume în mod natural, nu poate fi decât un start bun și sănătos. Căci, după cum susțin specialiștii nașterea naturală, are extraordinar de multe beneficii pentru un nou născut.

Bebelușii născuți natural au o imunitate mai bună

Cercetătorii de la Universitatea Alberta din Canada susțin că bebeluşii născuţi prin cezariană ar avea o imunitate mai puțin bună, prezentând un risc sporit de a suferi de un număr de afecţiuni, printre care astm şi diabetul de tip 1, pe măsură ce înaintează în vârstă. Și asta din cauza lipsei unor bacterii pe care le dobândesc numai cei născuți pe cale naturală. Specialiștii au descoperit diferenţe între bacteriile aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi prin cezariană şi cele aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi natural. Aceștia cred că astfel de  diferenţe microbiene pot avea consecinţe asupra sănătăţii copiilor. Intestinul persoanelor adulte este populat de miliarde de bacterii sănătoase care ajută în procesul de digestie şi care ne protejează de patogeni, însă nou-născuţii nu au aceşti microbi. În mod normal, prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul vaginal al mamei sale. Bebeluşul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt înghiţite. De asemenea, bebeluşul obţine alte bacterii de la mama sa în urma alăptării. Astfel, intestinul copilului începe să fie populat cu bacterii benefice care joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar. Un copil născut prin cezariană nu beneficiază de procesul de ”îmbăiere” iniţială în bacterii.

Bebelușii născuți pe cale naturală au mai multe șanse să fie alăptați

Circulă prin rândul viitoarelor mame o teorie conform căreia, în urma nașterii prin cezariană, bebelușul nu poate fi alăptat imediat. Unii specialiști o contrazic și spun că nu anestezia ar fi de vină pentru acest lucru, ci lipsa de mobilitate  a mamei și starea de amețeală și confuzie în care proaspăta mame se află imediat după naștere. Cu toate acestea, practica arată prin studii că un număr semnificat de copii născuți prin cezariană au șanse mai puține să fie alăptați chiar din primele zile de naștere. Ori acest lucru nu prea se întâmplă în cazul celor născuți natural. Aceștia pot fi puși la sânul mamei imediat, atât pentru a stabili o legătură emoțională puternică, cât și pentru a beneficia de proprietățile colostrului. Colostrul contribuie la construirea imunității bebelușului și are un efect laxativ, care îl ajută să treacă mai repede peste eliminarea primelor scaune numite meconiu. DE asemenea, el acționează asupra organismului bebelușului exact ca și un vaccin, deoarece conține o mulțime de anticorpi. Mai mult, acest ”aur lichid” are un conținut ridicat de leucocite (protecție globule albe), care ajută organismul în lupta cu infecțiile virale și bacteriene. Anticorpii din colostru protejează copilul împotriva infecțiilor respiratorii, cum ar fi pneumonia, bronșita, precum și infecții ale stomacului și ale urechii.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Sursă foto: gasandairblog.com

2 Responses to “Ce au în plus copiii născuți pe cale naturală față de cei născuți prin cezariană?”

Read below or add a comment...

  1. irina says:

    Compari vaccinul cu colostru? ??vaccinul e otrava e toxic e dăunător! !!!!!Colostru e viața e magic!

    • Nastase Marina says:

      Vaccinul este dăunător? Dar epidemiile produse din cauza nevaccinarii cum sunt??? Am bebe de 1 lună și datorita epidemiei de rujeola, pana la vaccinare, stau cu frica.n sân sa nu ia rujeola, un virus care îi poate fi fatal la aceasta vârstă!

Ai ceva de adăugat?...

*